Oficialii americani aduc noi critici conducerii de la Bucureşti. Departamentulde Stat susține într-un raportcă Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, ONG-urile nu primesc suficiente fonduri pentru servicii de asistenţă şi protecţie, astfel încât majoritatea victimelor continuă să fie neprotejate, iar procedurile birocratice continuă să blocheze accesul victimelor la îngrijire medicală.
Departamentul mai reproșează faptul că judecătorii nu au beneficiat de pregătire specializată pentru cazurile de trafic de persoane şi lucrul cu victimele, ceea ce a avut efecte negative asupra protecţiei martorilor, returnării victimelor şi condamnării traficanţilor.
Americanii nu remarcă doar o stagnare a situației, ci chiar o degradare: autorităţile au anchetat mai puţine cazuri de trafic de persoane, instanţele au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, iar autorităţile au identificat un număr mai mic de victime. Autorităţile, practic,au diminuat per total eforturile de aplicare a legii.
Departamentul de stat al SUA recomandă în cazul României sporirea semnificativă a eforturilor de anchetare, punere sub urmărire penală şi condamnare a traficanţilor, inclusiv a funcţionarilor publici complici la acte de trafic de persoane, şi obţinerea de sentinţe suficient de severe şi corespunzătoare gravităţii infracţiunii comise şi identificarea preventivă a potenţialelor victime