BOMBĂ! Se schimbă vârsta de pensionare în România: Cu câți ani vei ieși mai târziu la pensie la termen sau anticipat…

BOMBĂ! Se schimbă vârsta de pensionare în România: Cu câți ani vei ieși mai târziu la pensie la termen sau anticipat...

Pe termen lung, prelungirea vieții active în muncă pentru a reflecta îmbătrânirea populației anumitor țări ar putea genera aproximativ 3.500 de miliarde de dolari pentru economiile țărilor OECD, bani proveniți din dezvoltarea unor resurse neexploatate până acum, potrivit unui raport al PwC.

Islanda, Noua Zeelandă și Israel sunt lideri în ceea ce privește implicarea persoanelor vârstnice pe piața muncii.

Raportul Golden Age Index realizat de PwC analizează succesul țărilor OECD în promovarea participării persoanelor în vârstă pe piața muncii, luând calcul datele privind ocuparea forței de muncă și formarea profesională.

Astfel, raportul subliniază că statele membre ar putea beneficia de câștiguri economice semnificative dacă își vor îmbunătăți cotele de angajare pentru cei peste 55 de ani la nivelul statelor cele mai performante în această privință.

Rata actuală de participare pe piața muncii a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani variază puternic în rândul țărilor membre OECD, de la 84% în Islanda și 78% în Noua Zeelandă la doar 38% în Grecia și 34% în Turcia.

Spre exemplu, creșterea ratei de angajare a celor peste 55 de ani la nivelul din Noua Zeelandă poate aduce un plus de aproximativ 815 miliarde de dolari la Produsul Intern Brut al Statelor Unite ale Americii, de 406 miliarde de dolari la cel al Franței și de 123 de miliarde pentru cel al Japoniei – cu un surplus total, în toate țările OECD de aproape 3.500 miliarde de dolari.

Aceste lucruri pot fi realizate, din punct de vedere guvernamental, prin reformarea sistemului de pensii și oferirea de stimulente care să încurajeze pensionarea la o vârstă mai înaintată – pași pe care unele țări i-au făcut deja.

Caracteristicile comune ale țărilor cu cele mai bune performanțe în acest raport se referă la o piață a muncii care susține flexibilitatea și implementarea de reforme special concepute pentru persoanele în vârstă, cum ar fi regândirea locurilor de muncă pentru a satisface abilitățile fizice ale acestor persoane, scrie dcnews.ro. Politicile publice de succes în acest sector implică creșterea vârstei de pensionare, sprijinirea unui program de lucru flexibil, îmbunătățirea flexibilității sistemului de pensii și oferirea de programe de pregătire suplimentară și de reconversie profesională care să-i ajute pe vârstnici să devină digital adopters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:34 - Ce este și cum se prepară celebra mâncare țigănească Şah Hai Mas. Marcel Ciolacu: “Sunt disponibil la oricine mă invită fiindcă n-am mâncat niciodată și prea toată lumea povestește” (VIDEO)
16:29 - Virgil Guran (PNL), despre desecretizarea cheltuielilor privind vilele de protocol: „Un prim-ministru știe tot ce se întâmplă și toți banii care se cheltuiesc” (VIDEO)
16:27 - Un bucureștean este acuzat de zoofilie. Câinele individului a fost plasat în grija ASPA
15:58 - Greutățile prin care a trecut Nicolai Tand. „Mai făceam niște șmecherii”
15:58 - Silvia Dinică, despre renovarea vilei din Aviatorilor 86: “USR a cerut de foarte mult timp desecretizarea acestor cheltuieli. Nu se justifică, ca sume uriașe de bani publici să fie cheltuite și investite fără o justificare clară” (VIDEO)
15:50 - IPS Teodosie s-a supărat pe jurnaliști și a folosit agheasma să-i alunge de la biserică
15:31 - Emil Dumitru (PNL), după ce SGG a desecretizat costurile pentru renovarea vilei din Aviatorilor: Președintele Iohannis nu a solicitat, până la acest moment, niciun fel de imobil unde să locuiască după ce își va finaliza cel de-al doilea mandat
15:24 - Un șobolan a fost surprins pe o stradă din Timișoara. Începe operațiunea de deratizare
15:21 - RAAPPS a desecretizat investițiile făcute la vila în care ar locui Marcel Ciolacu. Câți bani s-au cheltuit
15:03 - Marcel Ciolacu, la Congresul Reprezentanților Comunităților de Romi din România: M-am săturat de 30 și ceva de ani de ură, de împărțire a românilor în funcție de etnie, dacă sunt săraci sau bogați. Ne unește România! (VIDEO)