Profesorul Radu Chiriţă, despre magistraţii care protestează acum, dar închid ochii la problemele din trecut: „Dublul standard va da întotdeauna naştere unor întrebări la care nu aveţi răspuns”

Profesorul Radu Chiriţă, despre magistraţii care protestează acum, dar închid ochii la problemele din trecut: Dublul standard va da întotdeauna naştere unor întrebări la care nu aveţi răspuns

Radu Chiriţă, profesor la Facultatea de Drept de la UBB Cluj Napoca, subliniază un dublu standard aplicat de către magistraţi când este vorba de a critica acţiuni ce vizează justiţia. Acesta remarcă faptul că magistraţii protestează în legătură cu acţiuni ce vizează actuala putere, dar nu au avut ieşiri de opoziţie când a fost vorba şi de acţiuni din trecut sau de dezvăluirile privind implicarea SRI prin protocoale.

„Am văzut zilele trecute câteva sute de procurori şi judecători care consideră că revocarea unui procuror şef de către Ministrul Justiţiei este un act prin care li se afectează independenţa. De curiozitate, m-am uitat pe listă şi am văzut că e plin de magistraţi tineri sau foarte tineri, ale căror experienţă de viaţă şi memorie sunt scurte rău.

Eu pot să înţeleg că nu le convine ca un om politic – ministrul justiţiei – să le revoce şefii. Ce nu pot să înţeleg este de ce sunt disperaţi ca un alt om politic – preşedintele – să facă asta. E o fractură logică care îmi scapă. La fel, pot să înţeleg că au considerat că judecătorii CCR numiţi de instituţii politice nu sunt în regulă. Dar nu pot să înţeleg de ce aceeaşi judecători or fost în regulă atunci când, ca să dau doar două exemple, au decis că magistraţii nu merită salarii cu 25% mai mici ca restul proştilor care lucrează pentru stat sau atunci când au invalidat un referendum pe o erată. Nu aş vrea neapărat să pun întrebarea de ce CCR o fost bună atunci când o invalidat revocarea din funcţia de membru al CSM, iar acum e o instituţie politică, aşa e Cristi?

Pot să înţeleg că se simt ca scoţienii lui Wallace în faţa disciplinatei şi organizatei armate britanice, dar nu pot pricepe de ce nu simt violaţi atunci când află că SRI le citea dosarele personale de la CSM sau atunci când unii dintre ei au primit lecţii de drept de la experţii juridici ai serviciului sau de la dl. Dumbravă, noul Dongoroz al dreptului penal.”, scrie Radu Chiriţă pe blogul său.

În acest context al răspunsurilor diferite pe chestiuni privind justiţia ale magistraţilor, profesorul ridică un semn de întrebare privind dublul standard aplicat.

„Dublul standard va da întotdeauna naştere unor întrebări la care nu aveţi răspuns, nu-i aşa tineri magistraţi?”, este întrebarea de Radu Chiriţă.

În contextul în care magistraţii au protestat pe treptele Curţii de Apel Bucureşti privind modificările legislative privind justiţia făcute de actuala putere, Chiriţă îi cere să răspundă şi la alte întrebări, precum:

„De ce nu aţi protestat când au fost revocaţi toţi de prin DNA şi parchete de către Monica Macovei acum ceva vreme?

De ce nu aţi protestat atunci când au fost numiţi procurorii şefi după negocieri politice pe axa Ponta-Băsescu?

De ce nu aţi protestat atunci când codurile au fost adoptate prin asumarea răspunderii sau modificate prin ordonanţă de urgenţă?

De ce nu scoateţi un cuvânt despre SRI?”

Acesta arată că dacă răspunsul pe aceste chestiune este că magistraţii erau de acord cu acestea, atunci ei ar fi „doar sclavii care vor libertatea de a-şi alege stăpânii”.

„Dacă răspunsul este că atunci vă conveneau acele modificări ale conducerii instituţiilor sau ale codurile, atunci nu sunteţi scoţienii lui Wallace, sunteţi doar sclavii care vor libertatea de a-şi alege stăpânii. Dacă atunci nu aţi spus nimic pentru că nu o organizat nimeni nimic, sunteţi doar o masă de manevră. Dacă acum rostogoliţi cele de mai sus ştiind ceea faceţi sunteţi doar nişte manipulatori. Dacă nimic din toate astea, atunci, cu regret vă spun, sunteţi doar nişte copii care vor să îşi bage degetele în priză.

Şi mai trebuie spus că independenţa pe care o vreţi va trebui să aibă preţul responsabilităţii. Când veţi învăţa să fiţi responsabili, poate veţi primi susţinere pentru independenţă şi din partea unor oameni ceva mai decenţi şi mai deştepţi decât activiştii de profesie. Dar nu aţi spus nimic despre Negulescu, deşi unii ştiaţi. Nu aţi spus nimic despre alte zeci de rahaturi de acelaşi gen, deşi unii ştiaţi. Nu aţi spus nimic despre dosarele galbene, deşi unii ştiaţi. Asta nu este responsbailitate, asta este “nu am fost eu”, probabil cea mai frecventă frază care se aude la o grădiniţă. Fiţi responsabili şi poate veţi demonstra că meritaţi să fiţi liberi! Până atunci, “sub autoritatea ministrului de justiţie” rămâne o opţiune pentru că, aşa cum frumos explica dna. Macovei, ăla răspunde în faţa cuiva. În timp ce voi nu răspundeţi în faţa nimănui, pentru că orice răspundere v-ar afecta libertatea, nu?”, conchide Radu Chiriţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`