Din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie Comisia Europeană a declanșat, miercuri, procedura de infringemnet pentru cinci zone din România, notează Green Report.
Orașele în care au fost înregistrate depășiri ale limitelor de pulberi în suspensie (PM 10) sunt: Galați, Timișoara, Craiova, Cluj și zona de nord a României.
„Astăzi a venit avizul de intrare în procedura de infringement. Pentru anul 2008-2009 s-a realizat un raport ce a fost prezentat Comisiei. Rezultatele nu au fost satisfăcătoare și reprezentanții CE au solicitat explicații suplimentare din partea Ministerului Mediului”, a declarat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Silvian Ionescu, citat de Green Report.
Potrivit exepertului de cercetare, Irina Bota, în România „legislația privind calitatea aerului nu respectă cerințele europene, monitorizarea calității aerului este incompletă, iar populația nu are o modalitatea la îndemână pentru a evalua în mod realist și coerent calitatea aerului pe care îl respiră”.
Nici în București situațua nu este prea fericită. Anual depășiri substanțiale și frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății se înregistrează, dar nicio măsură de siguranță nu este luată. Valorile maxime la cele opt stații de măsurare a calității aerului sunt mai mult decât duble față de limita admisă pentru sănătatea umană.
Conform specialiștilor, pulberile în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.
Poluarea cu pulberi agravează simptomele astmului, tusea, dureri de cap și dificultăți respiratorii.