Europarlamentarul Monica Macovei critică vehement schimbările făcute în această perioadă în justiție. Cu toate acestea, în urmă cu mai bine de zece ani, atunci când era ministru al Justiției, aceeași Macovei făcea declarații total opuse celor pe care le susține astăzi.
În trecut, aceasta susținea că procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei și că pot fi îndepărtaţi din funcţii pentru chestiuni ce au legătură cu managementul şi eficienţa lor.
„Procedurile prin care am cerut revocarea unor procurori şefi sau am propus numirea altora au fost transparente, aşa cum nu au fost niciodată până acum. Am argumentat întotdeauna de ce „x” trebuie revocat sau „y” ar trebui numit. Şi, prin urmare, cerinţa transparenţei şi a argumentului, ce mai importantă în astfel de propuneri de numire şi revocare, a fost îndeplinită.
Aş mai face o simplă constatare: că există o diferenţă între judecători şi procurori. Pentru judecători nu scrie în Constituţie că sunt sub autoritatea Ministrului Justiţiei. Firesc, foarte bine. Pentru procurori, scrie.
Aş vrea să insist asupra a ceea ce mi se pare cel mai important: motivele pentru care sunt numiţi sau revocaţi aceşti procurori la nivel de conducere sunt numai pentru eficienţă, nu pentru că au făcut un dosar, într-un dosar, într-un fel sau în altul, ci pentru că nu şi-au folosit bine banii, pentru că nu şi-au repartizat bine procurorii, deci chestiuni de eficienţă şi de management.
Vă reamintesc că CSM nu are niciun fel de astfel de competenţă prin Constituţie şi nici nu poate să aibă, pentru că CSM nu răspunde instituţional în faţa nimănui. Şi nu răspunde nici prin membrii săi personal individuali care votează secret. Ori fără un lanţ al răspunderii nu putem discuta de garanţii de eficienţă.
Un ministru răspunde. Dacă un ministru a greşit, a revocat sau a pus pe unul care nu îşi face treaba, îl daţi jos. În continuare, toţi miniştrii care or să fie ai Justiţiei. La fel şi cu nivelul conducerii Parchetului. Cât să stai dacă vezi că trece un an sau şase luni sau un an jumate şi merge prost treaba? Până la urmă Statul, inclusiv dumneavoastră şi Guvernul au responsabilitatea luptei cu criminalitatea”, declara Monica Macovei de la tribuna Parlamentului.
Recent însă, după ce Curtea Constituțională a luat decizia potrivit căreia președintele Klaus Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, Monica Macovei afirma: ”Ministrul Justiției, un politician din partidul sau coaliția aflată la putere, va decide singur asupra carierei procurorilor șefi DNA, PG și DIICOT, subordonându-i politic. Președintele este scos din joc, a devenit o “ștampilă”. Deși a fost votat de peste 6 milioane de oameni, astăzi președintele a fost subordonat deciziei unui ministru numit politic de o coaliție care a primit cca. 3,6 milioane de voturi. Și CSM este, practic, eliminat din procedura de revocare a procurorilor șefi. De altfel, nici avizul consultativ al CSM nu a mai contat pentru ministrul Justiției. Coaliția toxică PSD-ALDE își urmează rapid drumul subordonării politice a procurorilor, distrugerii justiției și opririi luptei anticorupție, ca să scape de anchete, condamnări și confiscări”.