Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat luni seară în mare grabă de Camera Deputaților. Dezbaterile s-au lăsat cu scandal, opoziția acuzând coaliția PSD-ALDE că au modificat legea cu dedicație pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Unul dintre articolele contestate este cel care prevede că o persoană care a primit o condamnare definitivă poate să ceară rejudecarea dosarului în cazul în care decizia de condamnare nu a fost scrisă și semnată de judecătorul care a soluționat cauza, informează Știrile Pro TV.
Într-o astfel de situație se află liderul PSD. Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”, însă unul dintre cei cinci judecători din complet nu a semnat motivarea pentru că a plecat de la Curtea Constituțională. Documentul a fost semnat însă de ceilalți patru judecători.
La fel de controversat este și articolul potrivit căruia judecătorii nu pot condamna o persoană doar pe baza declaraţiilor date de martori, ofiţeri sub acoperire sau chiar a inculpatului.
Din nou, Liviu Dragnea se regăsește în această situație, în condițiile în care în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, liderul PSD și fosta sa soție, Bombonica Prodana, au fost judecați în baza declarațiilor făcute de martori. Potrivit acestora, două angajate de la Asistenţa Socială Teleorman ar fi primit salarii de la DGASPC deși, în realitate, lucrau pentru PSD Alexandria.
O altă modificare din Codul de procedură penală l-ar avantaja pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba despre prevederea potrivit căreia instanţa de apel nu poate schimba decizia primului complet de judecători, dacă aceştia au stabilit ca inculpatul este nevinovat şi dacă nu mai apar probe noi.
Astfel, în baza acestui articol, Tăriceanu ar putea să solicite ca procesul în care a fost achitat, în primă instanță, pentru mărturie mincinoasă, să nu continue în apel.
Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaților cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”împotrivă” şi o abţinere.
Aleșii USR au anunțat că vor contesta proiectul la Curtea Constituțională.