Prețurile la alimentele de bază au EXPLODAT! Situația e mai GRAVĂ decât ESTIMĂRILE lui Isărescu

Prețurile la alimentele de bază au EXPLODAT! Situația e mai GRAVĂ decât ESTIMĂRILE lui Isărescu

Prețurile produselor au continuat să crească, în luna mai a acestui an, în ritm chiar mai ridicat decât până acum, în ciuda aşteptărilor Băncii Naţionale că ele se vor tempera după luna aprilie.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a fost de 5,2%, în creştere faţă de martie, când a fost 5%. Însă în luna mai ea a ajuns la 5,4%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2013 până în prezent.

Cartofii, fructele proaspete şi alte legume şi conserve de legume s-au scumpit cel mai mult dintre toate produsele, cu peste 18% faţă de luna decembrie a anului trecut. Au urmat, în clasament, legumele şi conservele de legume, dar şi fructele şi conservele din fructe, scumpindu-se cu 13%, respectiv 12%. Şi preţurile gazelor naturale s-au majorat, cu circa 10% faţă de decembrie. Combustibilii, biletele de avion şi citricele au urmat în clasament, cu o scumpire de peste 5%.

Potrivit specialiștilor, motivul pentru care rata inflaţiei a continuat să crească, deşi nici guvernatorul BNR nu se aştepta, este că însăşi Banca Naţională a aplicat o politică de încurajare a consumului.

„Economia creştea şi ei (BNR, n.r.) au relaxat foarte mult politica monetară, crescând economia şi mai mult. Au accelerat, au încălzit această economie printr-un stimul monetar care în mod normal ar fi trebuit să fie folosit de Guvern în nişte scopuri bune. Adică lichiditatea aceasta trebuia orientată mai degrabă către investiţii, nu către consum. Aici este de fapt ruptura între Banca Naţională şi Guvern. Pentru că Banca Naţională le-a făcut un cadou şi ei nu l-au folosit cum trebuie, l-au folosit pentru pensii şi salarii care au dus şi mai mult şi mai repede către consum această lichiditate. Dacă ar fi mers în investiţii aceşti bani, probabil că lucrurile nu ar fi ajuns atât de rapid în zona preţurilor”, explică profesorul de economie Cristian Păun, citat de adevărul.ro.

Guvernul a luat bani ieftini de la Banca Centrală şi i-a aruncat în piaţă, vedem în momentul de faţă acest puseu inflaţionist, mai spune el. Astfel, oamenii au această lichiditate la dispoziţie şi o folosesc pentru consum, lucrul acesta presând pe preţuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu: 31% dintre tinerii de 18-24 de ani / Doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat cu candidatul pro-rus
17:34 - Ludovic Orban: „România a fost la un pas de prăpastie. 2700 de voturi au hotărât salvarea democrației. Din fericire, românii au ce alege. Intrarea Elenei Lasconi în turul 2 este o minune” (VIDEO)
17:32 - Eugen Tomac, după primul tur al prezidențialelor: Forța Dreptei în viitorul Parlament va veni cu un pachet de reforme reale. În cazul de față este evident că avem parte de un amestec al Rusiei (VIDEO)
17:28 - Matrian Rasaliu (PSD): „Urmează probabil o reorganizare, o resetare politică a PSD” (VIDEO)
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu