Se împlinesc 35 de ani de la marele cutremur din 1977. Vezi care sunt cele mai vulnerabile zone din Capitală

Se împlinesc 35 de ani de la marele cutremur din 1977. Vezi care sunt cele mai vulnerabile zone din Capitală
Foto: evz.ro

La treizeci şi cinci de ani de la marele cutremur din 1977 Bucureştiul rămâne vulnerabil în cazul unui seism puternic.

Peste 6.000 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa şi alte 16.000 de persoane ar fi rănite grav, în timp ce alte 10.000 ar rămâne sub dărâmături dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, susţin specialiştii primăriei Capitalei.

Au fost executate în jur de o mie şi ceva de expertize, dar clădirile cu probleme sunt în jur de o sută. Vorbim despre clădirile care au înălțimi de peste patru etaje. Trebuie accelerat programul de consolidare, dar există încă aspecte juridice pentru că este foarte greu să convingi un proprietar să accepte consolidarea”, a declarat Gheorghe Pătrașcu, arhitect şef al Capitalei.

Cutremur marți seară în România
Eveniment - 10 dec, 23:08
Cutremur marți seară în România

Experţii angajaţi de Primăria Capitalei au făcut o nouă radiografie a blocurilor care stau să cadă în cazul unui cutremur mare şi au stabilit în ce zone ale Bucureştiului se află acestea. Cele mai multe sunt în centrul oraşului.

Aceasta este doar una dintre zonele vulnerabile din Capitală în caz de seism. Alte locuri sunt Unirii, Tineretului, Fundeni şi Tei.

În aceste zone, structura temeliei este mai slabă, dacă prin autorizația de construire se impun anumite condiții mai bune din punct de vedere al construcțiilor…există zone care din punct de vedere al structurii geologice sunt mai favorabile. Zonele care nu sunt în calea Dâmboviței, zone cum ar fi Palatul Parlamentului, Drumul Taberei”, a mai declarar Gheorghe Pătrașcu.

Specialiştii din domeniul construcţiilor susţin că blocurile care nu au valoare istorică ar trebui demolate şi reconstruite, asta pentru a nu se ajunge la tragedia de acum 35 de ani. Atunci, peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 33.000 de clădiri din toată ţara au fost fost grav avariate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale