Preţul benzinei a crescut, la pompă, cu aproximativ 31 de bani în primele două luni ale anului. Litrul de benzină a ajuns să coste 1 euro si 28 de eurocenți la sfârşitul lunii februarie, cu 4,4% mai mult decât în luna decembrie a anului trecut.
Carburanţii din România s-au scumpit de patru ori în acest an. Prima majorare a avut loc pe 1 ianuarie. Petrom a scumpit atunci benzina cu 2 bani pe litru, iar motorina cu 9 bani pe litru. A doua modificare de preţ a avut loc pe 6 ianuarie când preţurile carburanţilor au crescut cu 8 bani pe litru.
La doar două zile după ce şase companii din industria de profil au primit o amendă record de circa 205 milioane de euro, Petrom a decis să scumpească din nou preţul benzinei cu 9 bani pe litru. Majorarea a creat o reacţie în lanţ a benzinarilor, iar pe 13 ianuarie, Rompetrol şi Lukoil au majorat şi ei preţurile cu până la 9 bani pe litru.
Cu toate acestea, România se află pe ultimele poziţii în topului scumpirilor din Uniunea Europeană, respectiv pe locul 24. În ceea ce priveşte preţul mediu al benzinei, România se află pe penultimul loc în Uniune, Bulgaria fiind singurul stat unde benzina e mai ieftină: 1,27 euro pe litru.
Un angajat român care câştigă însă echivalentul salariului minim garantat îşi poate alimenta maşina lunar cu doar trei plinuri de benzină. În Italia, unde preţul carburantului e cel mai mare dintre statele Uniunii Europene, un angajat care primeşte salariul minim pe economie îşi permite să facă plinul de opt ori.
Preţul benzinei depăşeşte 1,7 euro pe litru în cinci state europene. Italienii şi grecii cumpără litrul de benzină cu 1,76 euro. În Danemarca şi în Olanda preţul unui litru de carburant este de 1,74 euro pe litru. În Suedia benzina se vinde cu 1,7 euro pe litru. Singurul stat UE unde benzina s-a ieftinit în primele luni ale lui 2012 este Irlanda. Preţul unui litru de carburant a scăzut cu 0,3% faţă de sfârşitul anului trecut.