Mica Ertegun, românca din SUA care a donat peste 30 milioane de euro Universității Oxford: Ce era să fac cu banii, să-mi iau diamante?

Mica Ertegun, românca din SUA care a donat peste 30 milioane de euro Universității Oxford: Ce era să fac cu banii, să-mi iau diamante?

Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, este o americană de origine română care trăiește mai bine de 60 de ani în SUA, unde a făcut o carieră în design interior de peste 30 milioane de euro. De-a lungul anilor și-a donat o parte din avere Universității Oxford și a investit în educație, notează The Telegraph.

Filantroapa Mica Ertegun provine dintr-o familie de aristrocrați, apropiată a familiei regale din România. După venirea comuniștilor la putere Ertegun a fost nevoită să părăsească țara cu familia sa. S-a stabilit în Elveția, după care s-a mutat la Paris. Aici ea a fost pentru o scurtă perioadă de timp fotomodel Dior, însă ulterior a decis să se mute în SUA.

Ioana Maria Banu și-a luat numele de Ertegun după ce s-a căsătorit cu Ahmet Ertegun, pe care l-a cunoscut într-o vizită la New York în 1960. Ahmet era fiul ambasadorului Turciei la Washington. În 1947 a înființat Atlantic Records, o casă de discuri care avea să lanseze numeroase trupe internaționale, printre care Led Zeppelin.

Mica Ertegun a declarat că a preferat să investească în educație, în loc să-și cumpere bijuterii și a fost întotdeauna pasionată de limbile străine, de istorie și literatură.

„Noi am dus-o foarte bine. Ne-am răsfățat. Nu am copii. Ce altceva era să fac cu banii –să-mi cumpăr diamente? Mulți oameni donează bani unor spitale, dar pentru mine este mai interesant să investesc în educație. Pentru Ahmet, dar și pentru mine, una dintre cele mai mari plăceri ale vieții a fost să studiem istoria, muzica, limbile străine, literatura și arheologia”, a spus Ertegun.

După moartea soțului ei, Mica Ertegun a continuat să doneze bani și să investească într-un fond pentru educație care avea să-i poarte numele lui Ahmet Ertegun. Și-a deschis o companie numită MAC II, iar astăzi creațiile sale sunt recunoscute în toată lumea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)