Liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, reuniţi în cadrul Consiliului European de primăvară, au semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
Forma finală a fost convenită la Consiliul European pe 30 ianuarie. Tratatul stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB.
În cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca şi aşa-zisa ”regulă de aur”, privind limitarea deficitului structural. Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.
Două state membre UE au decis să nu participle la semnarea tratatului de guvernanță fiscal, și anume Marea Britanie și Cehia.
Marea Britanie a decis să nu adopte pactul după ce a nu obţinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.
Cehia a anunţat că nu va semna pactul deoarece nu consideră că acesta aduce îmbunătăţiri substanţiale faţă de reglementările existente. Cehia nu exclude însă posibilitatea de a se alătura la o dată ulterioră, a declarat premierul Petr Necas.
La semnarea documentului, alături de ceilalți 24 de lideri, preşedintele Traian Băsescu a scris greşit data trecând luna a doua în loc de a treia. Băsescu a scris, după semnătură, 02.02.2012, dar a corectat ulterior.
Guvernul româniei a aprobat pe 28 februarie semnarea a Tratatului de guvernanţă fiscală.