Producătorii anunţă scumpiri la pâine şi carne, de la 1 martie, asta după ce la începutul anului s-au scumpit legumele, cu nu mai puţin de 30 %.
Noile scumpiri vor ajunge şi la 10 %. Asta înseamnă o creştere de 100 de lei a cheltuielilor pe mâncare. De vină pentru aceste scumpiri ar fi frigul şi ninsorile, care au majorat factura la gaze. La un prim calcul, masa pe o lună a unei familii cu doi copii va costa cu 10 % mai mult.
Reprezentanţii Agrostar vorbesc de creşteri la prețurile alimentelor de până la 60%, pentru produsele provenite din agricultură, în doar 3-4 luni. De vină ar fi creșterea prețurilor la materiile prime, energie, combustibil, dar și iarna grea care a afectat profund atât culturile de toamnă cât și legumicultura.
”Eu n-aș spune cresc, eu aș spune o reașezare din punctul meu de vedere undeva la 5-7 %, asta însemnând o creștere nu numai la producători, de la materia primă la raft” a precizat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.
Creșterea prețurilor ar fi o reacție normală a pieței după doi ani de criză financiară și scumpirea prețului la materiile prime, energie și combustibil.
Chiar dacă măririle prognozate de specialiștii din industria alimentară par destul de mici, per produs, la sfârșit de lună, coșul alimentar al românilor ar putea fi de fapt mult mai scump, sau mai sărăcit.
”Pentru perioada următoare considerăm că aceste creșteri vor fi între 20 și 60%. Nu sunt deloc vorbe fără a avea experiză în spate, dată de lipsa de materie primă, lipsa de interes a producătorilor agricoli, pentru că anul trecut am realizat niște producții (…) mai bune decât cele din 2010 dar câștigurile au fost mult mai mici” a declarat Tudor Dorobanțu, secretar general Agrostar.
Ultima problemă apărută în agricultură este cea din legumicultură. Recolta, cel puțin cea timpurie a fost grav afectată de zăpezile abundente.
Agricultorii cer sprijinul statului pentru a putea merge înainte dar propun și alte măsuri pentru ca și anul acesta să putem vorbi de producții bune dar și de prețuri mici la alimente.