Scandalul cireșelor toxice în supermarketuri: Autoritățile refuză să comunice numele firmei care a adus în România fructele cu pesticide (FOTO)

Scandalul cireșelor toxice în supermarketuri: Autoritățile refuză să comunice numele firmei care a adus în România fructele cu pesticide (FOTO)

La două săptămâni de la izbucnirea scandalului cireșelor toxice, autoritățile din România refuză să comunice numele firmei care a importat fructele cu pesticide. ANPC, ANAF, Ministerul Agriculturii sau Ministerul Finanțelor nu au oferit nicio informație în privințe companiei care a adus în România fructele periculoase.

O reacție a venit însă din partea reprezentanților Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care, într-un răspuns la solicitarea B1.ro, au transmis că aceste informații nu pot fi făcute publice.

”Instituția nu este în măsură să pună la dispoziție numele operatorului economic care a importat produsul alimentar cireșe, deoarece Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje este un sistem închis. Informația circulă doar în cadrul membrilor rețelei, iar informațiile sunt transmise în afara membrilor rețelei, doar atât cât este necesar pentru aplicarea măsurilor și ținerea sub control a riscului în vederea protejării sănătății consumatorilor.

Toate informațiile obținute în scopul investigării unei alerte sunt confidențiale și nu sunt făcute publice.

Atunci când consideră necesar, ANSVSA face o comunicare mass media referitoare la o notificare transmisă prin intermediul sistemului, ceea ce s-a și realizat în data de 11 mai 2018 prin publicarea în cadrul paginii electronice a ANSVSA a unei informări cu privire la acțiunile întreprinse de ANSVSA în cazul cireșelor incorect etichetate provenite din Turcia”, se arată în răspunsul transmis de ANSVSA.

De la începutul scandalului, singura firmă despre care s-a discutat în spațiul public este ANDROS STIL SRL, cea al cărei nume apărea pe eticheta cireșelor din supermarket, unde exista și avertismentul că acestea ar fi tratate cu IMAZALIL și THIABENDAZOLE, astfel încât coaja acestora nu este recomandată consumului.

ANDROS STIL SRL este însă firma care a furnizat cireșele, iar la cererea B1 TV, reprezentanții acesteia au precizat că nu sunt importatorii direcți, ci au cumpărat cireșele de la altăcompanie, care la rândul ei le-a adus din Turcia. Furnizorii susţin că astfel de lucruri se pot întâmpla chiar frecvent. Şi că produsele de la ei au fost retrase de pe piaţă, adică o tonă de cireşe.

Autorităţile au găsit în cireşe Dimetoat, un insecticid folosit ca să alunge insectele, dar periculos pentru sănătatea noastră atunci când este ingerat în cantităţi mari.

Descoperirea insecticidului Dimetoat a fost făcută întâmplător. Testele de laborator au arătat o concentraţie de 0,03 miligrame la kilogram, în condiţiile în care limita maximă admisă este de 0,02 miligrame la kilogram.

ANSVSA spune ca in supermarketuri a ajuns un lot de 1400 de kilograme de cireşe, dar ca reuşit să oprească de la vânzare peste 500 de kilograme. Celelalte cireşe fie s-au vândut, fie sunt încă în magazine. Dimetoat, folosit ca să alunge insectele, este periculos atunci când este ingerat în cantităţi mari. Substanta poate da inclusiv o senzaţie de epuizare, provoacă vărsături sau dureri abdominale iar în cazul copiilor, substanța le poate stopa dezvoltarea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`