Acordul SUA-România de găzduire a scutului anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu ar putea fi renegociat pentru a permite Agenției de Apărare Antiracheta SUA instalarea unor capabilități de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă.
Autoritățile americane studiază instalarea unor astfel de capabilități printr-un radar militar și un sistem de tip SeaRAM folosit în special pentru apărarea navelor de rachete sau aeronave inamice.
Șeful Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves, a afirmat, pentru publicația americană Inside Defense, că actualele acorduri privind utilizarea terenurilor semnate de SUA cu România și Polonia în vederea desfășurării sistemelor Aegis Ashore prevăd doar capabilități de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană ar presupune renegocierea acestor pacturi, scrie Profit.ro.
Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) a derulat deja un studiu pentru a determina ce opțiuni are la dispoziție pentru apărarea aeriană pe rază foarte scurtă a bazei de la Deveselu. Într-o primă fază MDA a efectuat un test de fezabilitate pentru folosirea unui senzor antiaerian pasiv, iar un al doilea test, menit să evalueze fezabilitatea la sol a sistemului, așteaptă aprobarea finanțării necesare.