Poziţia Statelor Unite îl contrazice pe Dragnea: Trump nu face presiuni pentru mutarea ambasadelor altor ţări, dar SUA urmăresc cu atenţie lupta anticorupţie din România

Poziţia Statelor Unite îl contrazice pe Dragnea: Trump nu face presiuni pentru mutarea ambasadelor altor ţări, dar SUA urmăresc cu atenţie lupta anticorupţie din România

Diplomatul Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, şeful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri în zona Europa şi Eurasia, a declarat cu ocazia unei vizite pe care o efectuează în românia că preşedintele american Donald Trump nu face nicio presiune asupra altor state aliate privind mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim pe modelul american.

„Discuţiile cu oficialii români pe aceasta temă sunt discuţii deschise între prieteni, iar aceste lucruri nu vor afecta parteneriatul strategic dintre Romania şi SUA.

Decizia preşedintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim este una care are legătură cu situaţia din teren, dar nu are impact asupra niciunei rezoluţii finale. Guvernul meu lucrează din greu la elaborarea unui plan de pace pentru Orientul Apropiat, iar ceea ce doreşte România sau orice altă ţară să facă în această privinţă depinde exclusiv de decizia fiecăreia”, a declarat doamna Millard, conform ziare.com.

Aceste declaraţii vin să contrazică declaraţiile alarmiste ale lui Liviu Dragnea care îl acuză pe preşedintele Iohannis că pune în pericol relaţia cu Statele Unite prin poziţionarea sa pe tema mutării ambasadei din Israel.

În schimb, diplomatul a subliniat că atenţia Statelor Unite este îndreptată că lupta anticorupţie din România şi că sprijină reformele necesare.

„Vom fi alături de voi pe drumul reformelor”, a spus Elisabeth Millard. „Sunt sigură că veţi trece peste aceste probleme, iar hotărârea voastră de a moderniza ţara, de a adopta valorile occidentale se va impune. Din păcate, marea provocare pentru România este să facă faţă relei vecinătăţi cu zonele de tensiune create de Rusia prin anexarea Crimeei şi presiunea pusă pe Ucraina, să facă faţă la comportamentul inacceptabil practicat de Rusia”.

În ce priveste problemele legate de coruptie, doamna Millard, reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, a susţinut că, în ciuda schimbărilor din fruntea instituţiei pe care o reprezintă, „concentrarea absolută pe continuarea procesului de înlăturare a corupţiei din societate nu a suferit nicio modificare şi nu există nici cel mai mic semn că domnul Mike Pompeo ar fi schimbat ceva în această direcţie.

În fiecare ţară regăsim un anumit grad de corupţie, dar acest fapt trebuie să ne facă să muncim din greu pentru a limita acest fenomen şi sunt sigură că noi vom rămâne concentraţi pe acest obiectiv şi sperăm să avem un parteneriat bun în această privinţă aici, în Romania”, a precizat diplomatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`