Comisia Iordache a modificat a treia oară Statutul magistraților. Cum se schimbă definiţia erorii judiciare. Opoziţia ameninţă cu o nouă sesizare la CCR

Comisia Iordache a modificat a treia oară Statutul magistraților. Cum se schimbă definiţia erorii judiciare. Opoziţia ameninţă cu o nouă sesizare la CCR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Războiul pe legile justiţiei continuă.
Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a votat joi, pentru a treia oară, amendamente la legea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Astfel, comisia a modificat definiţia erorii judiciare, după ce Curtea Constituţională (CCR) a declarat neconstituţionale câteva articole din această lege.
„Alineatul (3) al articolului 96 privind eroarea judiciară se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Există eroare judiciară atunci când: a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”, se arată în amendamentul depus de PSD la Legea 303/2004, potrivit news.ro.

De asemenea, Comisia a decis şi modificarea alineatului (4) din articolul 96, astfel: „Prin Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară”.

PSD a mai propus şi adoptat un amendament la Legea 303/2004 care spune că „Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate”. În forma actuală, „procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii”.

Modificările legii în ansamblul său au fost fost adoptate cu 11 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”. Legea va ajunge pentru a treia oară la vot în cele două Camere ale Parlamentului.

PNL şi USR au anunţat că iau în calcul să atace din nou legea la CCR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`