Teodor Meleşcanu, explicaţii privind memorandumul de mutare a ambasadei în Israel: Nu e un document secret, ci doar nu include informaţii cu caracter public

Teodor Meleşcanu, explicaţii privind memorandumul de mutare a ambasadei în Israel: Nu e un document secret, ci doar nu include informaţii cu caracter public

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost prezent, miercuri, în Comisia de Politică Externă din Senat unde a fost audiat, la solicitarea PNL, privind memorandumul adoptat în Guvern privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv şi Ierusalim.

„Am stabilit că România este pregătită să joace un rol mult mai active alături de Statele Unite şi ceilalţi membrii. Ca urmare a acestui memorandum, am avut o primă întâlnire interministerială cu mai multe segmente ale guvernului şi ale administraţiei Românie. Am convocat o întâlnire cu domnul Fifor, doamna Dan, SRI şi SIE ca să ne perzinte avantajele şi vulnerabilităţile unei astfel de decizii. Nu m-am mulţumit cu discuţie, am cerut în scrie soluţia pentru MAE. Am invitat şi instituţia prezidenţială la această consultare, dar a zis că se va prezenta doar după elaborarea materialului. Am declanşat un proces de consultare între ambasade cu Statele Unite şi cu statele Uniunii Europene. Cu SUA nu am stabilit încă o întâlnire, cu statele Uniunii, sperăm să fie săptămâna viitoare. Noi încurajăm alte state să facă aceste lucruri, dar decizia este a lor. În acelaşi timp ne pregătim să întocmim o analiză care va fi prezentată decidenţilor politici. Mă bucură foarte mult că unii dumneavoastră au avut interesul să brodeze pe această temă. Dumneavoastră cântaţi după ureche, eu cânt după note”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

Cât priveşte controversa prin clasificarea acestui document şi dacă persoane care nu aveau în prerogativele postului aprobarea de a îl vedea, Meleşcanu a oferit o explicaţie confuză.

„Nu e un document secret, ci doar nu include informaţii cu caracter public. Tot ce iese din Ministerul de Externe e asumat de mine, chiar dacă nu e semnat de mine”, a precizat Meleşcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`