A început Postul Paștelui. Românii au marcat Lăsata Secului prin petreceri cu foc și palincă

A început Postul Paștelui. Românii au marcat Lăsata Secului prin petreceri cu foc și palincă
Foto: dordeduca.ro

A început Postul Paştelui, primul mare post de peste an, care se va încheia pe 14 aprilie.

Cei care respectă dogmele bisericeşti nu mai au voie să mănânce lactate, carne, ouă, dulciuri sau chiar pâinea care conţine drojdie. De luni până vineri sunt interzise până şi legumele fierte sau prăjite. Unii dintre ortodocşi se abţin total de la mâncare şi băutură în primele două zile ale postului. Postul Paştelui durează şapte săptămâni şi este considerat a fi cel mai aspru de peste an. Simbolizează cele 40 de zile ale Potopului.

Duminică românii au marcat lăsatul secului în ai multe zone ale țării.

De exemplu, la Târgul Jiu, zeci de oameni au ieşit din case cu mâncare şi palincă. Ei au petrecut până în zori în jurul focurilor.

Oamenii fac un foc în faţa porţii pentru purificare. În seara de Lăsata secului, focurile trebuie să fie cât mai mari. Se zice că cine sare prin foc se spune că este ferit tot anul de boli.

De asemenea, tradiţia spune că rudele trebuie să se întîlnească şi să petreacă în seara dinaintea primei zile de post.

Lăsatul Secului este şi prilej pentru tradiţii dar şi superstiţii: dacă fetele necăsătorite reuşesc să ţină în această zi post negru, se spune că imediat după Paşte se vor mărita. În această zi, vrăjitoarele taie nuiele de alune, pe care le vor folosi în descîntecele de dragoste.

Lăsata secului în Tg. Jiu

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_16285').select();" id="embed_text_16285" />
 

La Brașov, Lăsata Secului se sărbătoreşte printr-o paradă a măscăricilor.

Regi, regine, bufoni sau personaje de basm au luat-o la pas prin centrul istoric al Brașovului, pentru a vesti trecatorilor venirea primaverii. Nu au ținut cont de vremea încă rece de afara și au colindat bulevardele însoțiți de un grup de muzicanți, spre încântarea turiștilor.
 

Lăsata secului în Brașov

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_16286').select();" id="embed_text_16286" />
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:09 - Jeff Bezos finanțează dezvoltarea unui vaccin care ar putea stopa poluarea produsă de vaci
10:04 - Un monument vechi din secolul XIX a fsot restaurat în Timișoara și scos la vânzare pentru 5 milioane de euro
10:02 - Diana Șoșoacă: Călin Georgescu a venit ca o cometă. Eu sunt considerată regina TikTok și dețin recordul la social media / Decizia CCR – depinde dacă judecătorii primesc ordin de la Biden sau de la Trump (VIDEO)
09:56 - Noul primar al unei comune este acuzat că ”a dat-o de pereți” pe fosta primăriță
09:47 - Pentru a juca rolul Mariei Callas, Angelina Jolie a trebuit să învețe tehnici noi de respirație. Când apare filmul pe platforma Netflix
09:35 - Norvegia reconsideră ideea aderării la Uniunea Europeană. Ultimul referendum pe această temă a avut loc acum 30 de ani
09:35 - Diana Șoșoacă: Lasconi, pe lângă că este cu un IQ foarte jos și face de râs sexul feminin, este și o reprezentantă a satanismului / Turul 1 de la prezidențiale e lovit de nulitate absolută (VIDEO)
09:25 - Filmarea persoanelor în toalete publice sau cabine de probă ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 6 luni
09:19 - Augustin Zegrean: CCR poate să dispună repetarea alegerilor, nu reluarea, nu refacerea. Aceiași competitori vor participa încă o dată / Nu ar fi nicio tragedie. Au mai fost cazuri în Europa, chiar recente (VIDEO)
09:17 - Alegeri parlamentare 2024: Care este procedura de vot în afara României și unde pot vota alegătorii din diaspora