Unul din cei mai buni fotbaliști turci a ajuns să vândă cafea ca urmare a răzbunării politice a lui Erdogan

Unul din cei mai buni fotbaliști turci a ajuns să vândă cafea ca urmare a răzbunării politice a lui Erdogan

Hakan Sukur este numele atacantului turc care a fost de-a dreptul adorat de microbiștii turci la finalul anilor 90- începutul lui 2000 ca urmare a golurilor marcate în tricoul naționalei, fiind considerat un erou al Campionatului Mondial din 2002 când Turcia s-a clasat pe locul 4.

Doar că după finalul carierei fotbalistul nu a reușit să se bucure de aceeași apreciere și din partea autorităților turce, acesta ajungând acum să vândă cafea şi clătite într-o cafenea din Palo Alto, California.

Totul, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a început epurările ca urmare a tentativei ratate de lovitură de stat din 2015. Din cauza aproprierii de clericul Fethullah Gulen, cel considerat a fi în spatele puciului, Hakan Sukur a fost numit membru al unei grupări teroriste armate, pe numele său fiind emis un mandat de arestare.

Hakan Sukur, soția sa și cei trei copii ai lor erau deja plecați din Turcia în momentul tentativei eșuate de lovitură de stat. Dar legăturile politice, faima și averea l-au făcut pe Sukur o țintă a acuzelor și zvonurilor venite din partea lui Erdogan.

A fost emis mandat de arestare pe numele său, iar tatăl lui a fost la închisoare pentru aproape un an. Sukur a precizat că afacerile, casele și conturile bancare i-au fost confiscate de către guvernul lui Erdogan.

„Aș fi trăit o viață foarte bună și aș fi devenit ministru dacă aș fi făcut ce mi-au spus ei”, spune acum Hakan Sukur.

Interesant este și faptul că pentru o perioadă Hakan Sukur a fost aliat politic cu Erdogan, fiind parlamentar între 2011 și 2013 din partea partidului actualului președinte turc. În 2013, fostul fotbalist a demisionat din partid și a rămas parlamentar independent. Sukur a candidat și în 2015, dar nu a mai fost ales.

„După ce am plecat din Parlament am început să am probleme în afaceri. Orice aș fi vrut să fac întâlneam probleme. M-am gândit că poate ar trebui să iau o pauză, poate lucrurile se vor liniști și voi vedea oportunitățile”, a spus Sukur.

Deși în Turcia s-a spus în nenumărate rânduri că Sukur se ascunde în SUA, presa a dezvăluit abia toamna trecută locul exact unde acesta se afla, publicând fotografii și materiale video surprinzându-l pe fostul fotbalist în Palo Alto. Prietenii din Turcia i-au spus că ar putea să se întoarcă și să își recupereze totul numai dacă l-ar susține public pe Erdogan și guvernul său.

„Aș fi trăit o viață foarte bună și aș fi devenit ministru dacă aș fi jucat corespunzător, dacă aș fi făcut ce mi-au spus ei, a declarat Sukur. Dar acum vând cafea”, a declarat Sukur.

Sukur, a cărui carieră s-a desfășurat în perioada 1987-2007, a fost cel mai bun marcator din istoria naționalei de fotbal a Turciei, cu 51 de goluri în 112 de apariții. Printre echipele la care a evoluat se numără Galatasaray, Internazionale și Blackburn Rovers. Sukur a jucat o mare parte din carieră la Galatasaray, unde a fost și coleg cu Gheorghe Hagi și cu Gheorghe Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`