Noua vârstă de PENSIONARE la care românii pot înceta activitatea: Când vor primi, de fapt, banii

Noua vârstă de PENSIONARE la care românii pot înceta activitatea: Când vor primi, de fapt, banii

Costurile cu plata pensiilor cresc în fiecare an în toate țările membre UE, tocmai de aceea vârsta medie de pensionare va creşte cu aproximativ doi ani în următoarele patru decenii, scrie Capital într-o analiză comparativă la nivel european.

Țări precum Danemarca, Italia şi Olanda, unde vârsta de pensionare este acum legată de speranţa de viaţă, intenţionează să majoreze în continuare vârsta de pensionare. Franţa, în schimb, intenţionează să aibă vârste standard de pensionare sub 65 până în 2060.

Un raport anual privind pensiile realizat de OCDE, organizaţie la care România încearcă să adere, avertizează că ţările membre trebuie să facă noi paşi pentru a-şi consolida sistemele de pensii pentru ca acestea să poată face faţă schimbărilor demografice, inegalităţii sporite dintre cetăţenii mai în vârstă şi schimbarea naturii muncii într-o economie digitală.

În România, vârsta-standard de pensionare este, în momentul de faţă, de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani şi pentru femei, şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Deşi există presiuni de la Bruxelles pentru ca România să majoreze la 65 de ani vârsta de pensionare la femei, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii a declarat, recent, că acest lucru nu se poate întâmpla.

În Austria, însă, stagiul minim de cotizare este de 45 de ani. Vârsta de pensionare va creşte gradual, începând cu 2024 până în 2033, la 67 de ani la bărbaţi, de la 65 de ani în prezent, şi la femei la 65 de ani, de la 60 de ani în prezent.

În Franţa vârsta de pensionare este de 62 de ani pentru cei născuţi între 1955 şi 1973, însă stagiul întreg de cotizare este de 40-43 de ani. Pentru cei născuţi după anul 1973, stagiul întreg de cotizare trebuie să fie de minimum 43 de ani pentru a primi o pensie întreagă la 62 de ani.

În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani. Începând cu 2025 aceasta va creşte la 66 de ani, iar din 2030, la 67 de ani. Pensionarea anticipată se poate face la o vârstă minima de 63 de ani, cu o perioadă de cotizare de 42 de ani, însă pensia va fi redusă.

În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani, pentru persoanele născute înainte de 1947, şi 67 de ani pentru cei născuţi după 1964. Cei mai dezavantajaţi sunt cei născuţi după 1958, pentru că vârsta de pensionare creşte cu câte două luni pentru fiecare an în plus, până ajunge la 67 de ani pentru cei născuţi în 1964. Până în 2060, statul intenţionează să majoreze vârsta de pensionare la 69 de ani. Cu toate acestea, stagiul minim cotizare pentru care se acordă o pensie este de cinci ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`