Traian Băsescu: Klaus Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face. Atitudinea asta îl va duce în prăpastie (VIDEO)

Traian Băsescu: Klaus Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face. Atitudinea asta îl va duce în prăpastie (VIDEO)

Traian Băsescu este de părere că președintele Klaus Iohannis a făcut o eroare prin declarațiile pe care le-a făcut miercuri cu privire la legile justiției. Șeful statului nu are argumente pentru acuzațiile pe care le aduce, a declarat fostul președinte, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea ”Dosar de politician”.

Klaus Iohannis a anunțat că trimite la Curtea Constituțională întregul pachet de legi ale justiției și va sesiza Comisia de la Veneția în acest sens. Unul dintre reproșurile aduse de șeful statului este acela că unele dispoziții ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au fost declarate neconstituționale în două rânduri. Cu toate acestea, spune Iohannis, chestiuni referitoare la integritatea ori răspunderea magistraților contravin în continuare Constituției, iar statutul procurorului este mult fragilizat.

Astfel, Băsescu susține că Iohannis a greșit atunci când s-a referit la modul general la cele trei legi ale justiției.

”Eu nu înțeleg pentru că nu a definit niște articole. În ceea ce privește secția specială pentru magistrați, pentru procurori și judecători de la Parchetul General, aceea a fost tranșată de Curtea Constituțională care a spus că o asemenea structură este constituțională. Mai mult, această structură există în DNA. Era structura cu care procurorul DNA știa că dacă forțează nota, judecătorul se înmoaie.

Mie mi se pare că este foarte corectă mutarea (acestei stucturi – n.r.) la Parchetul general, ca instituție mult mai departe de interese de condamnare decât DNA.

Sunt un om care va susține tot timpul punctele de vedere ale președintelui, atât timp cât sunt corecte, pentru că și eu am fost președinte și știu cât e de greu să fii singur când ai o majoritate ostilă. Pe de altă parte, cred că e bine să argumentăm pozițiile pe care le avem. Aici, cred că domnul președinte Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face. Este clar că a vorbi general despre cele trei legi este o eroare la stadiul acesta, după ce legile s-au întors la CCR. Să rămâi într-un slogan politic este, după părerea mea, inacceptabil”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte a mai precizat că Iohannis va avea de pierdut din cauza acestei abordări.

”Eu am avut o poziție tot timpul în favoarea procurorilor și a judecătorilor, când am fost în mandat. În același timp, mi-am permis să-i critic uneori, drept pentru care sunt 10-15 comunicate ale CSM că președintele Băsescu a afectat independența justiție prin declarații. Atunci o făceam pe ce intuiam. Acum însă sunt probe că s-au făcut abuzuri în justiție și în privința arestărilor preventive, și în privința falsificării dosarelor. Președintele nu poate să nu observe acest lucru și să nu reproșeze public. (…) Este exact atitudinea doamnei Kovesi care spune că DNA este perfect, nu recunoaște greșelile interne, atitudine care îi va duce și pe unul, și pe altul drept în prăpastie. Dacă ei cred că oamenii sunt proști, se înșală, nu pot fi manipulați la nesfârșit.

Cred că e mult mai bine pentru viitoarea funcționare a justiției, ca președintele să spună «dragi procurori, dragi judecători, ați prins mulți oameni care au făcut fraude, dar ați făcut și abuzuri. Sunt de acord ca legislația să vă îngrădească posibilitatea de a face abuzuri»”, a mai spus Traian Băsescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`