Iohannis: Sesizez Comisia de la Veneția pe Legile Justiției și trimit întreg pachetul la CCR (VIDEO)

Iohannis: Sesizez Comisia de la Veneția pe Legile Justiției și trimit întreg pachetul la CCR (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că trimite întreg pachetul Legilor Justiției la Curtea Constituțională a României și, în paralel, sesizează Comisia de la Veneția.

De-a lungul timpului, PSD și ALDE s-au opus în mod constant și repetat propunerii de consultare a Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările pe care le-au adus celor trei legi ale Justiției.

”PSD a îmbrobodit poporul cu promisiuni numai de lapte și miere, dar, după ce a câștigat alegerile, a urmat altceva: asaltul asupra Justiției. La începutul anului trecut au venit cu infama OUG13, pe care am reușit s-o oprim împreună. Sute de mii de români de bunăcredință au protestat atunci în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat apoi în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a Legilor Justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi.

Procedura originală, ca s-o numesc așa, într-o grabă lipsită de orice justificare și modul autoritar în care s-au organizat dezbaterile au determinat în final multă neîncredere. Reforma Justiției, cum e clamată de PSD, e în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției.

Întreg pachetul de legi a fost adoptat într-o săptămână și apoi au fost necesare patru luni și trei decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea demonstrează că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câștigat dacă textele ar fi fost pe larg dezbătute. Costat că Legile Justiției nu sunt pe deplin adecvate nici cadrului constituțional intern, nici standardelor europene în materie.

Prevederi din Legea privind statutul judecătorilor au fost declarate neconstituționale în 2 rânduri. Unele prevederi contravin în continuare Constituției. Legea privind organizarea judiciară a venit deja la promulgare, dar încă mai ridică probleme. Noile reguli privind adminterea în magistratură aduc riscuri de blocare a sistemului de justiție. Au fost create noi structuri care pot timora magistrații. Nici legea privind CSM nu are o redactare mai fericită. Instituie o segregare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de la plenul CSM la secții, probabil după principlul „Divide et impera”.

Așa cum se prezintă acum pachetul de modificare a legilor, nu corespunde unui stat democratic, așa cum Constituția spune în articolul 1. Am decis ca atare să trimit întregul pachetul înapoi la CCR și în paralel să sesizez Comisia de la Veneția.

Sunt convins că judecătorii CCR își respectă statutul de garant al independenței justiției. Fac un apel la CCR să nu se grăbească și să colaboreze cu Comisia de la Veneția. După ce Curtea se va exprima asupra acestor chestiuni, vor face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare”, a declarat Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`