Iohannis, la plimbare pe bicicletă în parcul Herăstrău. Președintele a spus un banc pentru a explica situația ambasadei în Israel (VIDEO)

Iohannis, la plimbare pe bicicletă în parcul Herăstrău. Președintele a spus un banc pentru a explica situația ambasadei în Israel (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a fost surprins plimbându-se cu bicicleta în parcul Herăstrău în Capitală. Ulterior, el a răspuns întrebărilor jurnaliștilor și a vorbit mai ales despre disputa declanșată după ce Liviu Dragnea a anunțat mutarea Ambasadei României la Israel din Tel Aviv la Ierusalim.

Iohannis a declarat că nu vede nicio problemă într-o discuție exploratorie pe această temă, dar de aici până la mutarea efectivă a ambasadei e cale lungă. Iohannis a atras atenția că România trebuie să respecte o serie de tratate și rezoluții ONU, care prevăd că ambasadele nu se vor muta în Ierusalim până când Israelul și Autoritatea Palestiniană nu vor ajunge la un acord în privința statutului acestui oraș. În plus, nicio țară din UE nu-și mută ambasada în Ierusalim.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cât despre argumentul conform căruia Statele Unite au decis, totuși, mutarea ambasadei lor, IOoannis a declarat că SUA desfășoară o politică externă în concordanță cu influența pe care o au. România, în schimb, trebuie să urmeze aceeași politică pe care a avut-o în ultima jumătate de secol și care este și acum foarte respectată în regiune.

”Era și un banc pe vremea comunistă. ”Cum facem să fie mai bine în România?”, ”Declarăm război Statelor Unite!”. Bancul nu mai are niciun farmec acum, dar nu putem compara situația României cu cea a SUA. SUA sunt cea mai mare putere și au o abordare care le aparține. Abordarea noastră e așa de mai bine de jumătate de secol, e echilibrată și respectată de oamenii de acolo. Ei au încredere în noi și dacă am face altfel, ne-am pierde credibilitatea și am da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomație serioasă”, a declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`