Parlamentarii greci au votat în favoarea proiectului care permite ştergerea unei datorii de 107 miliarde de euro

Parlamentarii greci au votat în favoarea proiectului care permite ştergerea unei datorii de 107 miliarde de euro
Foto: guardian.co.uk

Parlamentul grec a adoptat  în regim de urgenţă proiectul de lege care defineşte modalităţile ce permit ştergerea unei datorii de 107 miliarde de euro deţinute de creditorii privaţi ai ţării.

Legea, adoptată cu o majoritate de voturi de către deputaţii prezenţi, va autoriza lansarea unei operaţiuni de restructurare a datoriilor elene, inedită prin amploarea ei în istoria financiară, în scopul de a reduce datoria publică la 120% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, faţă de peste 160% în prezent.

”Prin aprobarea acestei legi, parlamentul ne permite să ieșim din acest vortex” a spus ministrul grec de Finanțe, Evangelos Venizelos, citat de BBC News.

Oferta, care presupune un schimb de obligațiuni cu creditorii privați, va fi înaintată acestora din urmă până vineri, iar schimbul trebuie finalizat până pe 12 martie, înainte de termenul limită de 20 martie, când ajung la scadenţă datorii de 14,5 miliarde de euro.

Sindicatele din Grecia deja protestează faţă de măsurile de austeritate impuse de creditorii externi pentru acordarea împrumutului de 130 de miliarde de euro. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`