Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1, aşteptat de câteva zile să cadă pe Pământ, s-a dezintegrat aproape total deasupra părţii centrale a Pacificului de Sud.
Fostul laborator spaţial a reintrat în atmosferă în cursul nopţii de duminică spre luni, în jurul 00.15 GMT, au anunţat cercetătorii de la Beijing.
„Cele mai multe dintre echipamente au fost distruse în timpul fazei de reintrare în atmosferă”, se arată într-un comunicat de presă au autorităţilor chineze, citat de Agerpres.
Modulul spaţial, care nu mai răspundea la comenzi din 2016, a reintrat în atmosferă puţin mai devreme decât au prevăzut specialiştii. Cercetătorii din China anunţaserăcă revenirea staţiei chineze pe Terra se va produce în jurul orei 00.42 GMT, ceea ce ar fi plasat-o deasupra Atlanticului de Sud, în largul oraşului brazilian Sao Paulo.
Staţia spaţială dezafectată avea o greutate de opt tone, însă prăbuşirea ei nu prezenta riscul de a produce pagube materiale, precizau autorităţile chineze, care au promis pământenilor că vor asista la un spectacol „splendid”, asemănător unei „ploi de stele”.
Tiangong-1, supranumit şi „Palatul celest”, a fost utilizat pentru realizarea unor experimente medicale. Acest laborator era de asemenea considerat drept o etapă intermediară pentru construirea unei staţii spaţiale chineze.
Staţia Tiangong-1 ocupă locul 50 în topul celor mai mari obiecte care efectuează o intrare necontrolată în atmosfera terestră de după anul 1957.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.