Mugur Isărescu, avertisment pentru PSD-ALDE: Dacă politica fiscală nu o ajută pe cea monetară, BNR n-are altă soluție decât să majoreze și mai mult ratele dobânzilor

Mugur Isărescu, avertisment pentru PSD-ALDE: Dacă politica fiscală nu o ajută pe cea monetară, BNR n-are altă soluție decât să majoreze și mai mult ratele dobânzilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost prezent joi în Comisia Economică a Senatului la o dezbatere privind inflația. În acest context, a tras mai multe semnale de alarmă la adresa coaliției aflate la putere, transmițând că activitatea băncii centrale este influența și de deciziile luate în fiscalitate.

“În legătură cu fermitatea politicii monetare… suntem între ciocan și nicovală. Unii ne-au acuzat că nu am fost foarte fermi, alții că am dat la început de an cu capul ca berbecul în creșterea economică prin majorări de dobândă. În contextul dat, credem că reacția noastră a fost proporțională cu riscurile care ne amenință și că va da roade”, a afirmat Mugur Isărescu, conform profit.ro.

“Avem îngrijorările noastre, sunt cele care apar și în raportul FMI”, a completat Isărescu, precizând că, dacă politica monetară nu va fi ajutată de politica fiscală, în condițiile unor presiuni inflaționiste, BNR nu are altă soluție decât să majoreze și mai mult ratele dobânzilor.

La acest avertisment a intervenit și senatorul liberal Florin Cîțu care a încercat să explice exact care este problema de la guvernare care influențează politica monetară.

“Cu alte cuvinte, dacă deficitul bugetar nu se reduce, inflația va crește și presiunea dumneavoastră pe creștere dobânzi va crește”, a precizat Cîțu.

Guvernatorul BNR a explicat că, până acum, dobânda de politică monetară a fost ținută sub nivelul ratei inflației, așa fiind peste tot în Europa, iar majorările recente erau de așteptat

BNR a crescut dobânda cheie în două rânduri, de la 1,75% la 2,25%, la începutul anului pentru a combate inflația în creștere (4,7% în februarie), dar au existat critici că este prea puțin. Isărescu admite că poate ar fi fost mai bine să acționeze mai devreme, însă spune că, pe finalul anului trecut, BNR a preferat să reducă coridorul simetric din jurul ratei cheie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră