Cum să-ți cumperi o mașină nouă. 5 sfaturi care te vor ajuta să economisești

Cum să-ți cumperi o mașină nouă. 5 sfaturi care te vor ajuta să economisești

Poate fi complicat să îți cumperi o mașină. Mai ales dacă nu ai mai condus până acum. Vrei una nouă sau una second hand? Cât o să cheltui pe lună pe asigurare și benzină? Ce marcă de mașină e mai sigură și mai fiabilă? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care ți le vei pune când te vei afla față în față cu decizia de a-ți cumpăra o nouă mașină. Noi suntem aici să te ajutăm cu câteva sfaturi pentru ca tu să iei cea mai bună decizie și să economisești și bani.

Mașină nouă vs. second hand

Înainte de a-ți căuta noua mașină, pune-ți această întrebare. Vrei o mașină nou-nouță sau una second hand, dar în stare bună? În medie, o mașină nouă își pierde aproximativ jumătate din valoarea inițială în primii 3 ani după cumpărare. Sună ca o sumă imensă comparată cu investiția inițială, nu? Dacă nu dispui de prea mulți bani, alege una second hand. De obicei, le găsești în condiție perfectă. Iar dacă nu intenționezi să folosești mașina în fiecare zi, poți închiria una în leasing operațional.

Redu din opțiuni

După ce ai studiat bine piața, îți recomandăm să scurtezi lista și să rămâi doar cu câteva alegeri. De obicei, se recomandă ca mașina aleasă să coste cu 5% mai puțin decât bugetul tău alocat, pentru eventualele cheltuieli precum benzina, întreținerea sau amenzile.

Citește contractul

Poate fi evident, însă nu îți poți imagina cât de important este. Nu semna niciodată un contract incomplet, citește-l bine de la cap la coadă și nu-ți fie teamă să apelezi la un avocat în cazul în care ceva nu e clar. Vrei ca întregul proces de cumpărare să fie cât mai rapid și fără probleme, iar un contract incomplet sau prost întocmit poate ascunde alte probleme de care ai vrea să te ferești.

Ia mașina la un test drive

Când o testezi, vrei să te asiguri că mașina pe care o vei cumpăra funcționează perfect. Nu te sfii să ceri mai mult timp la volan pentru a testa autovehiculul din toate punctele de vedere. Trebuie să te asiguri că îți oferă o experiență de șofat plăcută sau că frânele și schimbătorul de viteze funcționează perfect. Testează mașina și când este parcată pentru a te asigura că poți ajusta scaunele după preferințele tale și să experimentezi cu controalele.

Fii pregătit să refuzi

După negocierile cu vânzătorul autorizat, pregătește-te să refuzi orice ofertă sau beneficiu pe care acesta ți-l va oferi în plus. Ține-le minte și, când ajungi acasă, studiază piața și vezi ce prețuri oferă alți distribuitori pentru aceleași servicii. Doar apoi ești gata să reîncepi negocierile, la un preț corect de data asta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`