Gabriela Firea îi cere lui Cristian Bușoi să nu priveze Bucureștiul de parcări sau de măsurile de îmbunătățire a traficului, propuse de actuala administrație

Gabriela Firea îi cere lui Cristian Bușoi să nu priveze Bucureștiul de parcări sau de măsurile de îmbunătățire a traficului, propuse de actuala administrație

O serie de proiecte vitale pentru dezvoltarea Capitalei, menite sa continue implementarea unor mai bune servicii publice in oras, se afla pe ordinea de zi a sedintei de consiliu de miercuri. Proiectele vizeaza delegarea unor servicii publice catre Holdingul Municipal.

In acest context, Primarul General, Gabriela Firea, lanseaza un apel de colaborare catre consilierii generali PNL, USR si PMP, de a nu raspunde initiativei de blocare a unor masuri deja aprobate si demarate:

„Pe ordinea de zi a sedintei din data de 28 martie se vor afla proiecte extrem de importante pentru Capitala, menite sa imbunatateasca serviciile publice pentru bucuresteni in domenii problematice in acest moment: traficul rutier, parcarile si fondul imobiliar. Aceste proiecte reprezinta, de fapt, punerea in practica a unor initiative deja aprobate de catre consilierii generali, atunci cand au votat infiintarea societatilor care fac parte din Holdingul Municipal. Am aflat cu stupoare ca presedintele PNL Bucuresti, Cristian Busoi, pune presiune pe consilierii generali PNL sa voteze impotriva acestor proiecte, din motive pur politicianiste si doar cu scopul de a bloca activitatea actualei administratii. Nu este firesc ca in Bucurestiul anului 2018, ambitiile marunte ale unui om politic sa blocheze activitatea unui oras si sa afecteze in mod direct viata a milioane de oameni.”

Eventualele argumente impotriva preluarii serviciilor publice de catre aceste companii ar fi lipsite de fundament, pentru ca activitatea lor este transparenta, respecta legislatia privind achizitiile, vor fi supuse anual controlului Curtii de Conturi si vor raporta activitatea economica in fata Consiliului General.

„Presedintele PNL trebuie sa fie consecvent: de cate ori are ocazia, declara ca Bucurestiul are nevoie urgenta de masuri de fluidizare traficului, ca are nevoie de parcari si de un management eficient al traficului, insa atunci cand are ocazia sa demonstreze prin fapte, atunci cand partidul pe care il conduce poate colabora efectiv la aceste proiecte, se opune vehement, din motive politice. Daca presedintele PNL Bucuresti intelege sa actioneze in acest fel, in detrimentul bucurestenilor, il voi propune pentru titlul de ‘cetatean de dezonoare al Capitalei’. Consider ca, prin astfel de practici, condamna Bucurestiul la subdezvoltare si ca gesturile sale afecteaza direct cetateniii Capitalei. Tocmai de aceea, imi exprim increderea ca toti consilierii generali vor intelege apelul meu la colaborare, vor intelege sa lase deoparte interesele de partid si sa voteze in interesul alegatorilor. Este un apel la propria constiinta, o invitatie la actiune constructiva, pentru dezvoltarea unei capitale europene”, a declarat Primarul General.

Un eventual vot negativ al proiectelor ar avea consecinte negative directe asupra calitatii serviciilor publice.

Concret, in cazul in care Consiliul General nu va aproba delegarea serviciului de intretinere, reparatii curente si administrare a fondului imobiliar aflat in proprietatea Municipiului București catre Compania Imobiliară București S.A., acest vot va afecta direct mii de persoane care asteapta de ani de zile sa obtina o locuinta sociala de la Municipalitate.

De asemenea, un vot negativ dat proiectului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de administrare a parcajelor va duce la amanarea rezolvarii unei probleme acute a Bucurestiului, si anume lipsa parcarilor si lipsa unei administrari eficiente a acestora, si exemplele ar putea continua.

Reamintim ca Holdingul Municipal, infiintat de catre Primaria Municipiului Bucuresti, are ca obiectiv administrarea mult mai eficienta a patrimoniului public si furnizarea serviciilor publice la standarde europene, la preturi mult mai mici decat cele actuale, toate aceste masuri constituind imbunatatiri ale administrarii bugetului Capitalei, in beneficiul bucurestenilor.

Cel mai bun exemplu este in domeniul consolidarilor: la inceputul anului 2017, Consiliul General aproba acordul de principiu pentru infiintarea Holdingului Municipal, iar pe 7 decembrie Compania Municipală Consolidări SA începea deja lucrările de consolidare şi reabilitare a patru imobile din centrul vechi, aflate în stare avansată de degradare.

UPDATE: În urma apelului făcut de către Gabriela Firea, a venit și replica președintelui PNL București, Cristian Bușoi, prin intermediul unui comunicat de presă:

Ca răspuns la acuzațiile doamnei Primar General că eu și PNL ne-am opune la proiectele administrației Firea, sunt necesare următoarele precizări:

• De aproape doi ani, administrația Firea nu face nimic nici pentru trafic, nici pentru rețeaua de termoficare, nici pentru parcări și, în general, zero barat pentru toate promisiunile cu care dna Firea ne-a amăgit în campanie;

• În locul faptelor promise, administrația Firea a livrat spectacole și apariții TV ale primarului în pseudo-grupuri de criză sau de lucru, toate menite să lustruiască imaginea dnei Firea, dar care nu ajută cu nimic la rezolvarea problemelor Bucureștiului;

• Anul trecut doamna Primar General a avut două rectificări bugetare de la care a tăiat exact fonduri de la străzi și infrastructură.

• În ceea ce privește companiile înființate de Primărie – despre lipsa de transparență din aceste companii, despre oamenii angajați la conducerea acestor companii și despre cheltuielile pe care aceste companii le fac, pozitia exprimată de mine și de colegii din PNL a fost clară: companiile reprezintă, în cea mai mare parte, o Primărie paralelă, gri, prin care se irosesc bani din bugetul Bucureștiului;

• În ceea ce privește delegarea serviciilor publice, faptul că printre lucrurile greșite pe care le propune și le face administrația Firea se amestecă evident și lucruri necesare nu este o noutate. Asta este o veche strategie care pune în față intenții bune, ca să ascundă acțiuni netransparente și inutile care, în final, toate îi costă pe bucureșteni.

• Dintre cele 9 proiecte aflate pe ordinea de zi de miercuri, singurele proiecte pe baza cărora putem discuta și care au o oarecare logică sunt cele privind construirea în parteneriat public-privat a parcărilor (esențiale pentru București), fondul imobiliar (unde a existat și există un haos și o furăciune generalizată), managementul traficului și reparațiile curente ale străzilor;

• Da, astfel de societăți există și functionează și în alte capitale europene și în alte orașe din România – Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Oradea. Diferența mare este că acolo aceste societăți funcționează în spiritul eficienței și transparenței, ceea ce nu se întâmplă la Primăria Capitalei.

• Delegările către societăți ale unor activități pentru care există servicii ale specializate ale Primăriei sau instituții în subordinea Primăriei: spații verzi, amenajarea parcurilor și grădinilor, cimitire, lacurile, ștrandurile, publicitatea stradală și afișaj și unde există, de asemenea, pe piața privată companii care pot fi selectate conform legii achizițiilor publice, sunt perfect inutile și nu vor duce decât la creșterea costurilor, la haos, la distorsionarea pieței private.

• PNL face opoziție rațională! Proiectele doamnei Firea nu se văd pentru că nu există, nu pentru că le-ar boicota PNL. PNL nu a blocat și nu a votat niciodată împotrivă atunci când au fost cerințe ale legii sau necesități urgente de funcționare, ca în cazul transformării în societăți comerciale a RATB și RADET.

Cristian Bușoi
Președinte PNL București

Urmăriți B1TV.ro și pe
`