O nouă formă, mult mai periculoasă, a virusului gripal H5N1, care declanşează gripa aviară, a fost creat în laboratoarele din Olanda şi Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii evită să facă publice deocamdată studiile, de teama apariţiei unei arme biologice.
Cercetătorii din Olanda şi Statele Unite au creat în laborator mutaţii ale virusului gripal H5N1, capabile să se transmită mai uşor către şi între oameni şi animale.
Organizaţia Mondială se fereşte deocamdată să publice studiile pe baza cărora a fost creat virusul mutant, de teamă că vor ajunge pe mâinile cui nu trebuie. Experţii din domeniul medical s-au reunit la Geneva şi au hotărât mai întâi să identifice toate riscurile pe care le prezintă noul virus.
Cele mai recente efecte ale gripei aviare s-au resimţit la sfârşitul anului trecut în China. Asia este de altfel continentul în care H5N1 a fost cel mai activ în ultimii ani.
Chiar dacă se răspândeşte de obicei la păsări, virusul poate ajunge şi la om, mai ales în cazul celor cu imunitate scăzută. Virusul gripei aviarei a vizitat şi România, prima oară în 2005. Ţara noastră a fost atunci prima din Europa care a confirmat oficial prezenţa virusului.