Cum să foloseşti Facebook FĂRĂ SĂ OFERI ACCES la prea multe date personale. SCHIMBĂ-ŢI SETĂRILE ACUM!

Cum să foloseşti Facebook FĂRĂ SĂ OFERI ACCES la prea multe date personale. SCHIMBĂ-ŢI SETĂRILE ACUM!

Scandalul scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica a pus pe gânduri milioane de utilizatori din întreaga lume. Iar întrebarea este – se poate sau nu să ai intimitate într-o reţea socială?

Exista câteva lucruri pe care le poţi face chiar tu pentru a limita „valorificarea” informaţiilor personale în scopuri dubioase, cum ar fi influenţarea rezultatului alegerilor, folosind opţiuni din setările pe care Facebook le oferă utilizatorilor, scrie Ziare.com.

În primul rând, nu mai oferi date prinvind locul în care te afli.
Pentru a împiedica publicarea locaţiei,pe telefoanele cu iOS, intra laSettings(Setari) >Privacy(Confidentialitate) >Location Services(Servicii de localizare).

Aici ai opţiunea de a dezactiva complet serviciile de localizare sau de a dezactiva această funcţie doar pentru anumite aplicaţii din lista pe care o vei găsi mai jos (poate nu vrei sa o dezactivezi pentru aplicatţi ca Google Maps sau Uber, în cazul cărora are sens să le acorzi permisiunea de a vedea unde eşti). De asemenea, poţi opta şi ca serviciul să fie activat doar atunci când foloseşti aplicaţiile respective.

Pe telefoanele cu Android, intră laSettings>Location. La fel ca mai sus, poţi alege să dezactivezi accesul la acest tip de informaţie pentru toate aplicaţiile sau să personalizezi setarile pentru Facebook şi pentru anumite aplicaţii din listă.

Sterge informaţiile personale!

În secţiuneaAbout(Despre) găseşti informaţiile personale pe care Facebook le are direct de la tine, cum ar fi unde lucrezi şi ce şcoli ai absolvit. Le poţi şterge de tot sau poţi umbla la setări astfel încât să le vezi doar tu sau doar prietenii tăi.

Controleaza setările privind reclamele

Intră pe paginaFacebook ad preferences(Preferinţele tale de publicitate) unde vei descoperi, laYour interests(Interesele tale), profilul construit de Facebook în funcţie de acţiunile tale şi ale prietenilor tăi pe reţea, dar şi în funcţie de ce faci online chiar şi când nu eşti pe Facebook. Ai posibilitatea să ştergi companiile de la care nu vrei să primeşti reclame.

Totodată, la Your informations (Informatiile tale) poţi controla criteriile în baza cărora primeşti reclame.

La Ad settings (Setări de publicitate) este interesantă in special sectiunea Ads with your social interactions (Reclame cu acţiunile tale sociale), care, dacă este activată, face posibil ca prietenii tăi să vadă reclame de la diverse companii cu menţiunea că tu le-ai dat „Like” companiilor repective. Poţi să schimbi setarea de la Doar prietenii mei la Nimeni.

Şterge aplicaţiile care au acces la contul tau de Facebook

Va fi mai uşor să faci acest lucru de pe un computer. Intra la Settings (Setari) >Apps(Aplicaţii), unde vei găsi toate aplicaţiile pe care te-ai conectat de Facebook.

O altă opţiune este să mergi la secţiunea Apps, Websites and Plugins (Aplicaţii, site-uri web şi plugin-uri) şi să dezactivezi toate aplicaţiile de tip Platformă dintr-o singură mişcare. Atenţie:dacă foloseşti Facebook pentru a te loga pe alte site-uri (ca Netflix, de exemplu) s-ar putea să nu le mai poţi accesa.

Încă un pas important: mergi la sectiunea Apps Others Use (Aplicaţii folosite de alţii), care controlează informaţiile despre aplicaţiile pe care le instalează prietenii tăi. Vei găsi o listă de date personale pe care o aplicaţie le poate vedea şi folosi fără acordul tău, pe care ai posibilitatea să le anulezi.

În prima reacţie de la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, şeful Facebook, Mark Zuckerberg, a dat asigurărică au fost luate măsuri pentru a fi prevenită repetarea unor asemenea ractici.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar