Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg are o primă reacție în scandalul Cambridge Analytica, firma care este acuzată că a folosit fără acord datele personale ale peste 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale.
Într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, Zuckerberg vorbește despre un abuz de încredere, atât între părţile inplicate, cât şi între Facebook şi cei care îşi pun la dispoziţie date personale, aşteptându-se ca acestea să fie protejate.
Fondatorul rețelei sociale a explicat modul în care datele utilizatorilor au ajuns în posesia firmei de consultanţă, ce măsuri au fost deja luate şi ce va face în continuare compania pe care o conduce.
„Avem o responsabilitate – să vă protejăm datele și dacă nu putem, atunci nu merităm să vă servim. Am făcut eforturi pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat și cum să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla. Vestea bună este că, de fapt, cele mai importante măsuri pentru a împiedica acest lucru astăzi au fost luate în urmă cu mai mulți ani. Dar s-au comis și greșeli, mai este mult de lucru și trebuie să facem asta.
(…)
În primul rând, vom investiga toate aplicațiile care au avut acces la cantități mari de informații înainte de a ne schimba platforma pentru a reduce dramatic accesul la date în 2014 și vom efectua un audit complet al oricărei aplicații cu activitate suspectă. Vom interzice orice dezvoltator din platforma noastră care nu este de acord cu un audit amănunțit. Și dacă descoperim că dezvoltatorii au abuzat de informațiile identificabile personal, le vom interzice și le vom spune tuturor celor afectați de aceste aplicații. (…)
În al doilea rând, vom restrânge accesul la date pentru dezvoltatori, pentru a preveni și alte tipuri de abuzuri. De exemplu, vom elimina accesul dezvoltatorilor la datele dvs. dacă nu ați folosit aplicația lor în 3 luni. Vom reduce datele pe care le oferiți unei aplicații când vă conectați – numai la numele dvs., la fotografia de profil și la adresa dvs. de e-mail. Vom cere dezvoltatorilor să obțină nu numai aprobarea, ci și să semneze un contract pentru a cere oricui să acceseze postările sau alte date private. Și vom avea mai multe modificări pentru a le împărtăși în următoarele câteva zile.
În al treilea rând, dorim să vă asigurați că înțelegeți ce aplicații ați permis accesul la datele dvs. În luna următoare, vom arăta fiecăruia un instrument în partea de sus a fluxului de știri cu aplicațiile pe care le-ați utilizat și o modalitate ușoară de a revoca permisiunile acestor aplicații pentru datele dvs. Avem deja un instrument pentru a face acest lucru în setările dvs. de confidențialitate și acum vom pune acest instrument în partea de sus a fluxului dvs. de știri pentru a vă asigura că toată lumea o vede.
Dincolo de pașii pe care i-am luat deja în 2014, cred că acestea sunt pașii următori pe care trebuie să le luăm pentru a continua să ne asigurăm platforma.
Am lansat Facebook şi la sfârşitul zilei sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe platforma noastră. Sunt hotărât să fac tot ceea ce este nevoie pentru a proteja comunitatea noastră. În timp ce această problemă specifică care implică Cambridge Analytica nu ar trebui să se mai întâmple astăzi cu noi aplicaţii, asta nu schimbă ceea ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăţa din această experienţă să îmbunătăţi în continuare siguranţa platformei şi să facem comunitatea noastră mai sigură pentru toată lumea, pe termen lung”, a pecizat Mark Zuckerberg.