Cum a devenit o ţară UE SPĂLĂTORIA de bani a RUŞILOR bogaţi

Cum a devenit o ţară UE SPĂLĂTORIA de bani a RUŞILOR bogaţi

Este ţară membră a Uniunii Europene şi afiliată spaţiului NATO, dar în 2017 a lansat doar 85 de anchete privind operaţiuni de spălare de bani, deşi băncile sale au semnalat 17.900 de tranzacţii suspecte!

Letonia, căci despre ea este vorba, are de făcut reparaţii serioase pentru a-şi restaura reputaţia puternic afectată de recentele scandaluri financiare, scrie ZF.

De la obţinerea independenţei de Rusia în 1991, mai multe bănci letone s-au autopromovat drept o cale de acces către pieţele occidentale pentru clienţi din Rusia şi state fost sovietice ca Ucraina, promiţând confidenţialitate similară cu cea din Elveţia pentru clienţii săi.

În 2015, băncile letone deţineau depozite de aproximativ 12 miliarde de euro pentru clienţi străini, iar potrivit bancherilor şi oficialilor, o mare parte a banilor proveneau din Rusia. Unii clienţi au profitat de asemenea de o schemă de acordare de permise de şedere ce le permitea să călătorească liber în mare parte a Europei continentale în schimbul depunerii a 280.000 de euro la o bancă timp de cinci ani.

Washingtonul, un important aliat militar al fostului stat sovietic, urmăreşte îndeaproape cum Letonia încearcă să rezolve problema operaţiunilor de spălare de bani, multe dintre ele bănuindu-se că ar implica clienţi ruşi bogaţi. Premierul Maris Kucinskis s-a angajat să investească mai mult în monitorizarea băncilor după ce acuzaţiile formulate de SUA au dus la închiderea ABLV, a treia mare bancă a ţării.

Peste 200 milioane de euro cash au fost retrase din Letonia anul trecut, valoarea totală a bancnotelor care au ieşit din statul baltic din 2015 depăşind 750 milioane de euro.

Un oficial guvernamental a declarat că se analizează introducerea unei taxe de risc în cazul băncilor care fac business cu clienţi a căror identitate este neclară. Guvernul vrea de asemenea să înlesnească retragerea licenţelor bancare şi să impună restricţii mai drastice pentru retragerea cashului din Letonia.

Deşi unii politicieni şi bancheri spun că băncile letone îi va deservi în continuare pe ruşii bogaţi indiferent de ce măsuri vor fi luate, alţii sunt optimişti cu privire la impactul reformelor avute în vedere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)