Comisia Europeană a criticat dur reducerea contribuției la pensiile private, în cel mai recent raport de țară privind evoluția economică a României.
Instituția europeană a precizat că, potrivit legislației, cota de contribuție virată Pilonului II trebuia să crească treptat la 6% din salariul brut. Cu toate acestea, în noiembrie 2017, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care taie această contribuție la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018
Comisia Europeană susține că modifcarea va reduce deficitul bugetar pe termen scurt, dar pe termen lung vor apărea probleme, deoarece va crește obligația statului de a plăti pensii publice.
”Această recentă reducere a contribuției virate Pilonului II a fost cauzată de probleme fiscale pe termen scurt și nicidecum de performanța financiară a fondurilor de pensii private. Situația financiară și modul de funcționare a fondurilor de pensii nu au ridicat probleme sau semne de îngrijorare. Potrivit datelor OECD, fondurile de pensii private din România s-au situat printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre UE în anul 2016, împreună cu fondurile similare din Polonia și Croația. Randamentul net real al Pilonului II din România a fost de circa 5% în 2016, mai ridicat decât media randamentelor din sistemele similare ale statelor membre din Europa Centrală și de Est, care a fost de 3,4%. Această modificare adusă Pilonului II este de natură să afecteze sustenabilitatea sistemului de pensii în general, dar și piața de capital a României, (…) întrucât fondurile de pensii dețin participații crescute în câteva dintre cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori de la București”, afirmă experții Comisiei Europene, potrivit libertatea.ro.