Numărul pensionarilor înregistraţi în România se situa la 5,229 milioane, în al patrulea trimestru din 2017, în creştere cu 5.000 de persoane faţă de trimestrul anterior.
Raportul dintre pensionari şi numărul de salariaţi este de 9 la 10, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele prezintă variaţii semnificative la nivelul județelor , de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaţi, în judeţul Teleorman.
Conform statisticii, în perioada de referinţă, pensia medie lunară a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4%, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 1.071 lei. Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,5%, comparativ cu 55,3% înregistrat T3 din 2017.
Totodată, în T4 din 2017, indicele pensiei medii reale, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 100%.
De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 502 de lei (860 lei în judeţul Botoşani, faţă de 1.362 lei în Capitală).
Ponderea cea mai mare în numărul total de pensionari este deţinută de către pensionarii de asigurări sociale (99,9%), iar pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2%.