Consilierii Locali ai PMP Iași au depus, la Consiliul Local al Municipiului Iași, miercuri, propunerea privind adoptarea declaraţiei de susţinere a unirii Republicii Moldova cu România şi înfiinţarea unui punct de semnare a declaraţiei de către cetăţenii Municipiului Iaşi.
„100 de ani au trebuit României și Republicii Moldova să înțeleagă că este momentul să redevină o singură țara. 100 de ani ne-au trebuit nouă, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să înțelegem că stă în puterea noastră să cerem reîntregirea țării și că uniți ne putem face auzită vocea.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.
Ȋn condițiile ȋn care decretul regal de promulgare a actului unirii Basarabiei cu România, dat de Regele Ferdinand I, a fost semnat la Iasi, astăzi, Consiliul Local Iași trebuie să-și asume, oficial, declarația de susținere a unirii a Republicii Moldova cu România. Anul Centenarului trebuie să fie marcat de acest eveniment care va da grai dorințelor bunicilor și părinților noștri.
Consiliul Local Iași are șansa de a scrie istorie, călcând pe urmele celor aproape 100 de localități din Republica Moldova care au semnat și asumat declarația de susținere a unirii celor două țări. Cele mai importante argumente pentru această decizie sunt cele istorice, marcate de lupta pentru reîntregirea spirituală și națională. Suferințele trecutului, lupta până la sânge pentru pământul românesc, trebuie omagiate astăzi. Nu trebuie uitate nici deportările către lagărele sovietice sau pușcăriile din care intelectuali români de seamă, reprezentanți ai bisericii și oștirii, lideri politici și nenumărați luptători pentru libertatea și demnitatea națiunii române, mulți rămași anonimi, nu s-au mai întors”, transmite PMP.
“Nu mai este o noutate faptul că PMP și-a asumat, ca proiect de țară, unirea Republicii Moldova cu România. Totodată, în contexul în care în 2007 am inițiat procedura de infrățire dintre municipiile Iași și Chișinau consider că în preajma zilei de 27 martie, Consiliul Local Iași ar trebui să adopte, de principiu, această declarație de unire. Prin această acțiune, noi, ieșenii ne vom reafirma sprijinul și susținerea pentru frații noștri de peste Prut. In plus, este anul Centenarului, anul în care trebuie să dispară urmările pactului criminal Ribbentrop – Molotov, iar granițele României Mari să revină pe Nistru.
Proiectul PMP „Unirea României cu Republica Moldova” este adevăratul proiect de ţară şi în acest sens vom demara o campanie de explicare a acestui proces îndemnând consiliile locale să voteze îm mod simbolic, ca semnal de răspuns pentru gestul comunităţilor din Republica Moldova, dorinţa de unire cu aceasta “,a declarat deputatul Petru Movilă, președintele PMP Iași.