Baza militară a Armatei Române, unde au loc exerciții NATO, aparține unor afaceriști sirieni care îl sprijină financiar pe dictatorul Bashar al Assad

Baza militară a Armatei Române, unde au loc exerciții NATO, aparține unor afaceriști sirieni care îl sprijină financiar pe dictatorul Bashar al Assad

Rise Project și InfoSud-Est prezintă o situație incredibilă în care se află Armata Română. Baza militară UM 01853 Capu Midia, unde vara trecută au descins o mie de soldați NATO pentru a efectua mai multe exerciții militare, aparține,în realitate, reprezentanților unei puteri ostile Alianței Nord-Atlantice. Mai exact, aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad.

Această suprafața de teren a ajuns în posesia acestor afaceriști sirieni printr-un mecanism complex care s-a bazat pe politicieni și afaceriști locali. În primă fază În prima fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei pentru a îl retroceda bucată cu bucată, pentru ca apoi afaceriștii locali să intervină și să le la prețuri foarte mici, loturile de pământ de la proaspeții împroprietăriți pe care tot ei îi ajutaseră să intre în posesie. În ultimul act, fragmentele de teren au fost din nou reunite, ca într-un joc de puzzle, fiind vândute în numeroase tranzacții de milioane de euro către același cumpărător.

Biroul de relații cu presa al Ministerului Apărării susține că prin emiterea titlurilor de proprietate, autoritățile din Corbu și Constanța au încălcat legile retrocedării.

Cei doi afaceriști locali care au intrat pe fir după reîmproprietări și au cumpărat la prețuri derizorii terenurile retrocedate sunt Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină.

Din acțiunea celor doi au apărut însă și controverse și certuri. Ba mai grav, Bamburic a căzut victimă unei tentative de asasinat, ajungând în stare gravă la spital după ce a fost împușcat după miezul nopții în timp ce intra în bloc. Trei proiectile i-au perforat piciorul drept, două i-au intrat în șoldul stâng, două în piciorul stâng și unul în fesa dreaptă.

La 11 luni după tentativa de asasinat, au fost arestați, trimiși în judecată și condamnați trei gălățeni. Aceștia sunt însă simpli executanți ai loviturii. Omul care a comandat uciderea lui Bamburic nu a fost niciodată arestat. Și executantul dar și Bamburic susțin că Dragoș Boștină este omul din umbră, personajul care a comandat asasinatul. Bamburic a încercat, în zadar, ani de zile să-i convingă pe procurori să-l ancheteze și să-l aducă pe acesta în fața judecătorului.

În ciuda acestui incident, ambii afaceriști au devenit furnizori de terenuri pentru sirienii lui Assad. Conform documentelor cadastrale, între 2009 și 2010, cei doi și alții din cercul lor de afaceri au vândut sirienilor peste 80 de hectare de pământ, într-un lanț de 20 de tranzacții. Toate suprafețele au ajuns la Horaizing SRL, firma sirienilor lui Bashar al-Assad. Toate pe terenul armatei.

Unul dintre fondatori este sirianul Haytham A. Asaad, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Sirieni din România. Acesta deține și astăzi un număr mic de părți sociale în companie. Prin firmă s-au perindat, în timp, mai mulți sirieni. În 2009 însă, în perioada când Horaizing SRL a început să cumpere terenurile armatei, asociatul majoritar a fost Kaswarah Othman, fiul ambasadorului sirian în România. Mai târziu, în 2014, locul său a fost luat de Amira Mourei, soția ambasadorului.

În 2014, nevasta ambasadorului Walid Othman a predat majoritatea părților sociale companiei Delos Offshore SAL, înregistrată cu un an mai devreme în Beirut, capitala Libanului. Delos este conectată, prin mai mulți asociați, cu Rami Makhlouf, vărul președintelui sirian Bashar al-Assad. Acesta se folosește de interpuși deoarece se află pe listele de sancțiuni emise de Uniunea Europeană și Statele Unite și nu poate derula afaceri în nume personal pe teritoriile UE și SUA.

Rami Makhlouf este unul dintre cele mai importante personaje în economia și politica din Siria. Cunoscut ca fiind cel mai bogat din țară și caracterizat în documentele secrete publicate de Wikileaks ca “băiatul poster al corupției” din Siria, Makhlouf este pe lista neagră a sancțiunilor SUA încă din anul 2008 și din 2011 pe lista europeană. Pentru că apare pe listele de sancțiuni, bunurile lui au fost sechestrate, iar cetățenii europeni și americani nu au voie să facă afaceri cu el. Makhlouf este înrudit cu președintele Bashar al-Assad și este principalul finanțator al acestuia. În timp ce scriem aceste rânduri, Bashar al-Assad și camarila sa continuă să își ucidă concetățenii, sfidând rezoluțiile ONU de încetare a atacurilor împotriva populației civile.

Makhlouf apare și în „ParadisePapers”fiind conectat la patru companii din Liban. Una dintre ele este asociată într-o altă firmă de imobiliare din România și este reprezentată de Othman Kaswarah, fiul ambasadorului sirian în România. Mai mult, Makhlouf este ginerele lui Walid Othman, ambasadorul Siriei în România. Fiul și nevasta diplomatului au fost, pe rând, asociați majoritari în firma care a cumpărat terenurile armatei.

Horaizing SRL nu este singura companie controversată care a cumpărat terenuri în perimetrul UM 01853 Capu Midia. În 2008, firma Yourhotels SRL i-a dat lui Bamburic 2,2 milioane de euro pentru 9 ha de teren pe care acesta plătise doar 18.000 de euro trei luni mai devreme.

Proprietarul Yourhotels este Hassan Awdi, un afacerist libanez care a fugit din România- condamnat la închisoare în 2014 pentru devalizarea CFR Mesagerie. În total, Awdi a achiziționat 30 de hectare de pământ pe teritoriul obiectivului militar.

În 2010, Awdi a vândut 30 de hectare din zona restricționată a armatei către o firmă românească deținută de alte două companii din Cipru. Nu este clar cine se află în spatele firmelor cipriote, iar Awdi nu a negat că i-ar aparține.

Ministerul Apărării Naționale a aflat că a fost deposedat de terenuri abia când Primăria Corbu a chemat instituția în judecată, în octombrie 2009, pentru revendicare imobiliară. MApN-ul, la rândul său, a început să deschidă dosare și să ceară anularea titlurilor de proprietate și a contractelor de vânzare-cumpărare. De-a lungul anilor, o serie de procese au fost inițiate de ambele părți. În 2011, autoritatea locală a dat în judecată inclusiv Guvernul României încercând să anuleze parțial inventarul public al statului, adică să scoată baza militară de la Corbu din proprietatea statului.

Anul trecut, în octombrie, Curtea Supremă a decis că Armata are dreptate și că primăria a intrat cu forța în baza militară. Procesul continuă și are termen la finele acestei luni. Chiar dacă câștigă definitiv, MApN va trebui să inițieze un alt șir de procese prin care să anuleze contractele de vânzare-cumpărare și titlurile de proprietate deja emise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`