Lipsa de comunicare a autorităţilor locale a îngreunat intervenţia pentru salvarea oamenilor afectaţi de zăpadă şi viscol. Este declaraţia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă dintr-un interviu acordat jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei. Colonelul Marcel-Sorin Lucaciu a spus că primarii din localităţile afectate au fost avertizaţi din timp, însă nu au luat nici o măsură pentru că unii dintre ei nici măcar nu ştiau ce înseamnă „Cod portocaliu”.
„Schimbul de informaţii nu a fost unul foarte fericit şi n-am ştiut că avem atâtea case înzăpezite, că sunt atâţia bătrâni. Dacă primarul spune că are 30 de case cu probleme, mâine îi trimit 30 de oameni sau un detaşament. N-au prea au venit răspunsurile inapoi. De la nivelul structurii judeţene, ISU, s-a trimis în jos. Urmează cod portocaliu. Domnule primar, începând cu ora de, data de, veţi face…Şi i-am dat un check-list. Pe lista aia este a, b, c, faceţi lucrurile alea”, a declarat colonelul.
Însă, mulţi dintre primari nici nu ştiau ce înseamnă cod portocaliu, a explicat şeful IGSU.
„Odată cu sosirea avertizărilor ANM, am transmis mai departe. Un primar primeşte coordonatele prin trei modalităţi: sms, fax, e-mail. Obligatoriu! Am avut discuţii de genul: „Ce, mă, eu trebuie să ştiu ce înseamnă codul ăla?”. Ca să nu mai avem această discuţie, am decriptat codul şi le-am spus ce înseamnă”, a spus colonelul.
De asemenea acesta a vorbit şi despre declararea stării de alertă în judeţele mai grav afectate dar şi de ce nu se impunea instaurarea unei astfel de situaţii acum.
„Am avut o situaţie mai gravă ca acum, în 2010, şi nu s-a declarat starea de urgenţă. Atunci, 18.000 de oameni au fost evacuaţi, au fost afectate 37 de judeţe şi au fost inundate 530 de localităţi. Putem să comparăm acea situaţie cu cea de acum când avem două judeţe afectate serios şi de la 20 până la maxim 60 de localităţi afectate? E drept, sunt circa 60.000 de oameni, dar care este riscul iminent la adresa vieţii lor? Căldură este, curent electric este în marea majoritate a localităţilor… Cred că nu putem compara această situaţie cu inundaţiile. În 1975, de exemplu, jumătate de Românie a fost sub ape şi tot nu s-a decretat stare de urgenţă”, a mai spus Marcel-Sorin Lucaciu.
Ultima dată când a fost instaurată o astfel de stare de alertă în istoria României a fost la cutremurul din 1977. Şeful IGSU a dat şi nişte sfaturi pentru ca astfel de situaţii să fie evitate. El spune că este nevoie de calm, iar autorităţile locale au nevoie de bani şi de mijloace de deszăpezire.