Răspuns DUR al Europei după taxele anunțate de Trump: Se pregătesc tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson și blugii Levi’s

Răspuns DUR al Europei după taxele anunțate de Trump: Se pregătesc tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson și blugii Levi's

Donald Trump a anunțat joi că va impune tarife de 25% pentru importurile de oțel și tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură care va afecta inclusiv principalii aliați și parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Răspunsul Uniunii Europene pare a fi pe măsură! Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat produsele care ar putea forma obiectivul ”unor contramăsuri. Ca reacție la taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump, Uniunea Europeană se pregătește să impună tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson și blugii Levi’s, scrie profit.ro.

Dintre companiile americane vizate de măsurile fiscale, Levi Strauss este singura care a emis un comunicat în care și-a exprimat sprijinul pentru libertatea comerțului. ”Susținem piețele deschise și libertatea comerțului acolo unde toată lumea respectă regulile; aceste măsuri nu vor afecta doar mărcile și angajații americani, dar vor avea reverberații la nivelul economiei mondiale”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Critici dure față de măsurile anunțate de Trump au venit din partea ministrului german de Externe, Sigmar Gabriel, care a descris motivele administrației americane ca de neînțeles. ”UE trebuie să răspundă cu hotărâre la tarifele punitive ale Statelor Unite, care pun în pericol mii de locuri de muncă în Europa. Nu trebuie să existe nicio îndoială la Washington în această privință”, a spus oficialul german.

La rândul său , Alexander Winterstein, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că cele 28 de state membre trebuie să răspundă cu tarife ca un singur bloc comercial.

Comisia va discuta răspunsul UE miercurea viitoare. UE ar putea la rândul ei să introducă măsuri de protecție dacă va observa creșterea neașteptată a importurilor de oțel. Aceste măsuri ar putea include tarife sau cote de import și ar putea fi introduse rapid, a spus Winterstein.

O altă măsură ar fi înregistrarea unei plângeri împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului. Dacă UE câștigă, ar putea impune sancțiuni economice împotriva SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`