Aplicarea ” opțiunii nucleare” a Uniunii Europene în cazul Poloniei mai face un pas înainte, în contextul în care propunerea Comisiei Europene (CE) a fost adoptată de eurodeputați cu 422 de voturi la 147. Alți 48 de parlamentari s-au abținut
Comisia Europeană a activat la sfârșitul anului 2017, după luni de avertismente, Articolul 7 împotriva Guvernului polonez, care a ignorat solicitările privind stoparea reformelor judiciare controversate.
În baza prevederilor Tratatului de la Lisabona sancțiunile în cazul Poloniei pot determina retragerea drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE.
O asemenea decizie, care necesită unanimitatea celorlalte state membre, pare însă puțin probabilă, cu atât mai mult cu cât premierul ungar Viktor Orban a anunțat deja că se va opune, amintește hotnews.ro.
Situația Poloniei pe scenă internațională este deteriorată și de intrarea în vigoare a legii cu privire la Holocaust, în pofida protestelor Israelului și Statelor Unite.
Lege prevede pedepse de până la trei ani de închisoare în cazul celor care vorbesc despre „lagăre ale morții poloneze” și celor care sugerează „în mod public și în pofida faptelor” că națiunea sau statul polonez au fost complici la crime de război comise de Germania nazistă.