Dezvoltarea unui algoritm care câștigă la pariuri: mit sau realitate?

Dezvoltarea unui algoritm care câștigă la pariuri: mit sau realitate?

Biletul zilei la pariuri sportive poate aduce un câștig constant dacă este făcut așa cum trebuie. E foarte important să alegem acele meciuri pentru care există un raport favorabil între cote și probabilitatea ca selecția să fie câștigătoare.

Este vorba despre așa-zisele pariuri cu valoare (Value Bets), în cazul cărora cotele oferite de bookmakeri sunt cel puțin egale cele „reale”. Se știe că agențiile de pariuri online nu fixează mereu cotele în conformitate cu gradul de risc al pariurilor. Angajații lor țin cont de mulți factori – printre care tendințele de pariere – și au grijă să asigure un echilibru între sumele puse pe toate opțiunile de pariere. Astfel, agenția iese pe plus indiferent de ce se întâmplă în meci, grație marjei de profit incluse în fiecare cotă.

Cum calculăm cotele reale

Pariuri de valoare există în fiecare zi. Trebuie doar să le depistăm. Ca să putem face acest lucru, este obligatoriu să știm să calculăm noi „cotele reale”, adică acele cote care să transpună în cifre zecimale probabilitatea de reușită a pariului. O metodă empirică este să apreciem noi care sunt șansele ca un pronostic să iasă. De exemplu, la FCSB – Sepsi OSK, considerăm că sunt 80% șanse să se impună echipa gazdă. Pentru a afla cota, folosim formula:

1 / X = 0.80, unde X este cota zecimală. X = 1/0.80 = 1.25. Dacă o agenție oferă o cotă mai mare, vorbim despre un pariu de valoare.

La meciul CFR Cluj – CS U Craiova, dacă considerăm că CFR are 65% șanse de câștig, cota zecimală „corectă” ar fi X = 1/0.65 = 1.55. Dacă o agenție oferă o cotă mai mare, vorbim despre un pariu de valoare.

Formule matematice complexe

Desigur, aproximând șansele de câștig bazându-te doar pe „feeling”, e puțin probabil să îți meargă bine pe termen lung. Nici măcar cei implicați în fenomen nu pot să aproximeze cu acuratețe aceste șanse. Pariorii profesioniști se bazează pe algoritmi cel puțin la fel de performanți ca cei folosiți de casele de pariuri. Este vorba despre formule matematice complexe care înglobează foarte multe variabile pe care softul și le extrage singur din baze de date actualizate automat cu rezultatele meciurilor precedente.

Un asemenea soft este foarte scump. Poate costa câteva zeci de mii de euro. Ca parior amator, îți amortizezi investiția într-un timp prea îndelungat. Nu îți rămâne decât să încerci să găsești tu formula unui algoritm în care să integrezi toate cifrele statistice disponibile pentru un meci. Nu este greu să le găsești. Există zeci de site-uri, care de care „mai complete”.

Dificultatea constă în a atribui fiecărei informații ponderea potrivită. Rezultatele din ultimele cinci meciuri au o altă importanță decât rezultatele din ultimele cinci partide jucate pe teren propriu de echipa gazdă. De asemenea, poziția din clasamentul formei are o importanță diferită față de poziția din ierarhia generală.

Algoritmul se ajustează pe termen lung

Este imposibil să găsești formula corectă de la prima încercare. Un asemenea algoritm se ajustează sezoane la rând, punând față în față cotele obținute de tine cu rezultatele din teren. Este o muncă grea, dar merită să încerci. O dată ce vei fi descoperit formula câștigătoare, vei avea un avantaj important în fața caselor de pariuri.

Cifrele sunt foarte importante, dar nu fac toată treaba. Pariorii profesioniști joacă doar pe competiții pe care le cunosc foarte bine pentru că țin cont și de date de context. Degeaba „spune” algoritmul că o echipă are 75% șanse să câștige meciul dacă există informații că antrenorul va menaja titularii, pentru că urmează un meci important în cupele europene.

Se poate ca statistica să indice multe goluri, dar algoritmul nu poate ține cont de faptul că partida se va juca pe un teren aproape impracticabil din cauza ploii. Factorul uman este și el important, dar primordial rămâne algoritmul care cu siguranță poate aduce profit pe termen lung.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)
21:53 - Incendiu pe Autostrada A2 București – Constanța. O mașină a ars în totalitate
21:44 - Elena Lasconi: Sunt deschisă să dialoghez cu Nicușor Dan, dar nu avem fixată nicio întâlnire (VIDEO)