"Kovesi sub presiune". Anunţul lui Tudorel Toader privind revocarea sau nu a şefei DNA, tratat pe larg în presa internaţională

"Kovesi sub presiune". Anunţul lui Tudorel Toader privind revocarea sau nu a şefei DNA, tratat pe larg în presa internaţională
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă luptă între România şi Comisia Europeană pe tema statului de drept s-ar putea declanşa odată cu publicarea raportului cu privire la DNA, scrie Financial Times într-un material în care analizează situaţia justiţiei din România în contextul mult aşteptatului anunţ al ministrului Tudorel Toader privind revocarea sau nu a Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA.

Publicaţia britanică pune România alături de Polonia şi Ungaria într-un grup al ţărilor aflate în conflict cu Bruxellesul.

Ziariştii de la Financial Times oferă în debutul materialul exemplul cazului lui Radu Mazăre care a fugit din România deşi este cercetat în numeroase dosare penale şi a afirmat că se va întoarce în ţară când va avea siguranţă că va putea avea un proces corect.

„Laura Codruţa Kovesi, şefa anticorupţie din România, este sub presiune. Susţinătorii ei cred că s-ar putea să fie înlăturată din funcţie ca parte a reformei sistemului de Justiţie dorită de Guvern. Următoarea etapă a luptei din România ar putea fi declanşată de publicarea, de astăzi, a unui raport cerut de Guvern despre activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie conduse de doamna Kovesi”, scrie Financial Times.

Ziariştii britanici arată că tocmai succesul pe care l-a avut şefa DNA în lupta anticorupţie a dus la declanşarea unei campanii de denigrare împotriva sa dusă tocmai de afacerişti şi polticieni cercetaţi penal.

Financial Times menţionează, de asemenea, şi problemele penale pe care şeful principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea.

„În centrul controversei este Liviu Dragnea, şeful Partidului Social Democrat, considerat arhitectul reformei în Justiţie. El neagă acuzaţiile din mai multe dosare penale, inclusiv ancheta în cazul unor proiecte de infrastructură susţinute din bani europeni, începută după ce au fost primite informaţii de la OLAF”, notează Financial Times.

Aceştia amintesc şi faptul că România se află sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia încă de la aderarea la Uniunea Europeană, iar oficialii de la Bruxelles s-au poziţionat critic privind modificările legislative din justiţie dorite la Bucureşti.

„Disputa din România este cu atât mai şocantă cu cât ţara este supusă unei monitorizări speciale din partea UE pentru îmbunătăţirea luptei cu corupţia. Aceste măsuri sunt o recunoaştere tacită despre cât de slabe sunt remediile Uniunii împotriva statelor care se contrează cu Bruxelles-ul pe subiecte delicate precum domnia legii şi valorile comune”, adaugă publicația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`