Prețurile pâinii, laptelui, ouălor și untului erau apropiate la București, Paris și orașele din SUA la începutul secolului XX, potrivit unor informații publicate de Banca Națională a României, citate de profit.ro.
La 1900, pâinea costa 24 de bani la București și 38 de bani la Paris. Acum, franzela costă 2,78 lei în capitala României și echivalentul a 9,32 lei în cea a Franței. La 1900, ouăle costau 5 bani la București și echivalentul a 12 bani la Paris și 9 bani în America. Au ajuns la 79 de bani în ianuarie, respectiv 1,68 lei și 57 de bani.
Prețurile alimentelor au crescut cu 4% anul trecut. Cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu aproape 44%, în timp ce untul s-a scumpit cu circa 23% și laptele și produsele lactate cu 4,6%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că prețurile la alimente se vor alinia la nivelul zonei euro, ca urmare a procesului de convergență.