IMPORTANT pentru ȘOFERI! Cum se calculează CORECT preţul unei maşini second-hand

IMPORTANT pentru ȘOFERI! Cum se calculează CORECT preţul unei maşini second-hand

Piaţa de maşini second hand este în continuă expansiune în țara noastră, tot mai mulți români care nu dispun de un buget foarte mare, considerând-o o opțiune viabilă. Cel mai important lucru pe care cumpărătorii unui astfel de autoturism trebuie să îl cunoască este estimarea corectă a raportului calitate-preț, în condițiile în care preţul mic nu reflectă în mod necesar lipsa calităţii.

Specialiştii de pe piaţa auto din România consideră că majoritatea maşinilor la mâna a doua se încadrează între o marjă de preţuri ce începe între 30% – 45% din preţul unei maşini noi. Media în ceea ce priveşte preţul unei maşini SH este de 42% din preţul nou pentru acelaşi model. Există însă şi excepţii. Există maşini care se pot vinde şi pentru 400 – 500 de euro, preţul reprezentând sub 10% din preţul automobilului nou. În acelaşi timp, dacă maşina este relativ nouă şi cu km puţini, preţul poate fi chiar peste 60 – 65%.

Există mai multe criterii pe care șoferii le pot lua în considerare atunci când calculează preţul în cazul unei maşini second hand.

Cel mai important factor este anul maşinii. Ceea ce cumpărătorii trebuie să ia în considerare este că o maşină veche va fi automat mai ieftină, însă dezavantajele pot ieși în evidență pe termen lung. Acestea sunt date de costurile de întreținere, care devin tot mai mari.

Un alt criteriu cheie este combustibilul. Deși o maşină diesel va fi în general mai ieftină, combustibilul afectează de multe ori performanţa maşinilor.

Nu în ultimul rând modelul, marca, motorul şi versiunea sunt factori la fel de importanți. Pentru achiziția unei maşini bune, cu un motor bun, o stare tehnică bună şi cu inspecţia tehnică la timp, realizată cu seriozitate, orientarea către flota unei firme de rent a car, poate fi o opțiune de luat în calcul. Aceste firme sunt obligate să aibă maşini bine întreţinute, fiind extrem de des verificate de Registrul Auto Român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`