Cum NE MINTE, pe față, Olguţa Vasilescu privind salariile: DOVADA că medicii NU VOR AJUNGE SĂ CÂŞTIGE ca în Occident precum spune ministrul

Cum NE MINTE, pe față, Olguţa Vasilescu privind salariile: DOVADA că medicii NU VOR AJUNGE SĂ CÂŞTIGE ca în Occident precum spune ministrul
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Creşterea salariilor şi pensiilor a fost una din principale promisiuni cu care PSD a defilat în campanie. Acum, când a venit vremea ca aceştia să pună şi în practică programul cu care au câştigat alegerile apar problemele. Dar, într-un stil caracteristic, aceştia recurg la minciună şi dezinformare în loc să recunoască faptul că nu pot ridica salariile la nivelul cu care s-au lăudat.

Dacă în cazul pensiilor, subiectul a rămas doar unul de burtiere de televiziune, legea pensiilor fiind amânata rând peste rând, în privinţa salariilor, Olguţa Vasilescu recurge la minciună.

„Eu pot să garantez că niciun salariu din România nu va scădea în momentul în care vom schimba sistemul de contribuții. Este în Programul de Guvernare și cine a citit Programul de Guvernare a văzut încă de acum șase luni că asta se va întâmpla”, spunea ministrul în iulie 2017.

Începutului lui 2018 a demonstrat însă rapid că situaţia nu este întocmai. Pentru 3% salarii au scăzut începând cu 1 ianuarie. Olguţa Vasilescu a replicat imediat afirmând că aceştia erau aşa numiţii „bugetarii de lux” şi era normal să primească mai puţini bani deoarece „aveau salarii peste nivelul miniştrilor sau al preşedintelui”.

„Sunt salarii care scad la bugetari. Lucru pe care nu l-am ascuns niciodată. Eu m-am săturat de câte ori am desenat aceea piramidă în care am spus că 60% din salarii cresc, dar în vârf sunt 3% dintre salariile bugetarilor care vor scădea, pentru că nu aveam cum să îi aducem pe ceilalţi funcţionari la nivelul lor, din moment ce aceşti bugetari aveau salarii peste nivelul miniştrilor sau al preşedintelui. Ca atare, aşa numiţii bugetari de lux trebuiau aduşi cu picioarele pe pâmânt ”, a mai precizat ministrul Muncii, conform ZF.

De aici, putem demonta şi următoarea dezinformare cu care iese constant în spaţiul public ministrul de la Muncă: creşterea salariilor medicilor la un nivel comparabil cu cel din Occident, în tentativa de a îi ţine pe aceştia în ţară.

„Deci exclus să fie vreo scădere a medicilor, ba mai mult, de la 1 martie vor avea salarii chiar comparabile cu cele din Occident”, a anunţat Olguţa Vasilescu.
Acest argument pică exact din explicaţiile ministrului de mai sus şi anume salariile bugetarilor ce nu pot depăşi nivelul atins de preşedinte sau miniştri. Astfel, niciun medic nu poate ajunge să ia mai mult decât încasează Klaus Iohannis lunar, mai precis 12.000 de lei, adică 2.600 de euro.

Atunci, haideţi să vedem cât ia un medic în ţările din Occident pentru a vedea dacă afirmaţia ministrului stă în picioare. La finalul lunii octombrie 2017, la un târg de joburi organizat la Iaşi, 14 agenţii de recrutare au căutat să convingă 300 de cadre medicale să plece în străinătate, anunţa ProTV. Că să îi convingă pe medicii români să vină să lucreze, spitalele din Franţa, Germania, Norvegia, Suedia şi Danemarca le-au oferit la târg salarii de peste 4.000 de euro. În plus, cei care acceptă să se mute primesc cazare şi cursuri gratuite că să înveţe o limbă străină. Deja observăm prima diferenţă salarială care o contrazice pe Lia Olguţa Vasilescu.

Mergem mai departe şi ne concentrăm puţin atenţia asupra salariilor din Franţa. Aici, salariul mediu al unui medic este de 4.200 de euro. Publicaţia britanică The Guardian scrie că salariul mediu al unui profesor francez se situează la un nivel de 2.500 de euro. Ceea ce arată că medicii sunt cu 65% mai bine plătiți decât profesorii. În timp ce salariul unui poliţist este de 2.300 de euro, cu 10% mai mic decât al unui profesor.

O ţară care oferă salarii peste nivelul celor prezentate mai sus este Slovenia. De exemplu, pentru un post de medic ortoped, angajatorul oferă 5.000 de euro cerând la schimb cunoştinţe avansate de limbă engleză şi de bază de slovenă, arată paginamedicală.ro. Şi un medic specialist în psihiatrie, cu un program de lucru de 40 de ore pe săptămână, ajunge să câştige 2.300 de euro.

Prin urmare, laudele ministrului Olguţa Vasilescu nu prea stau în picioare având în vedere schema salariilor oferite prin legea salarizării, iar ministrul trebuie să vină cu explicaţii suplimentare privind cum vor ajunge medicii din România să se aproprie de un venit lunar de aproximativ 4.000 de euro fără a fi numiţi „bugetari de lux” ce depăşesc salariul preşedintelui şi a miniştrilor sau, în contrar, să renunţe la retorica cu salarii ca în Occident.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`