Astăzi ar fi trebuit să ajungă în spațiu primul satelit românesc, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai precis a vântului puternic, lansarea lui Goliat a fost amânată pentru data de 13 februarie, între orele 12:00 și 14:00 (ora României). Lansarea va avea loc la Centrul Spaţial din Guyana Franceză (Insula Kourou).
„Este o perioadă cu vânt puternic acolo (în Guyana Franceză, n.r.)”, a declarat, pentru Mediafax, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.
Goliat este un nanosatelit de tip Cubesat; el va fi încărcat la bordul rachetei Vega care îl va duce în prima misiune românească în jurul Pământului. Goliat a fost proiectat de o echipă de ingineri și fizicieni români. Ei au început acest proiect încă de pe vremea când erau studenți la Facultatea de Fizică a Universității din București și la Universitatea „Politehnica” din București.
Agenția Spațială Română (ROSA) este cea care a inițiat proiectul Goliat în anul 2005, cu un buget alocat de 1.500.000 Lei.
Potrivit site-ului Universității București, ”Goliat este un nanosatelit artificial științific de 1kg și 10x10x10 cm, primul construit vreodată în România, bazat pe standardul american Cubesat. Acesta are la bord o serie de experimente științifice: determinarea fluxului de meteoriți (SAMIS), măsurarea dozei de radiații cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) și captarea de imagini cu suprafața Pamântului folosind o cameră de observație de 3 megapixeli instalată la bord și cu o rezoluție la sol de aproximativ 21x28m”.
Satelitul ar fi trebuit să ajungă în spațiu în noiembrie 2009 cu ajutorul unei navete a Agenției Spațiale Europene, însă lansarea a fost amânata din motive tehnice.
Goliat este programat acum pentru lansare pe 13 februarie 2012, într-o orbită eliptică cu înălțimea variind între 357 și 1447 km și înclinație de 71 de grade. Satelitul va fi operat de două stații de sol a una situată la Măgurele și cealaltă la Marisel, lânga Cluj.