The Wall Street Journal: Grecia ar trebui să primească banii și să fugă

The Wall Street Journal: Grecia ar trebui să primească banii și să fugă
Foto: bloomberg.com

Se pare că Banca Centrală Europeană se implică din ce în ce mai mult în operațiunea de salvare a Greciei din criza financiară, motiv pentru care este posibil ca țara să primească până la urmă mult așteptatul ajutor financiar, scrie un editorialist al coditianului american The Wall Street Journal.

Ironia sorții ar fi ca în momentul în care se vede cu banii în sac, Grecia să ”fugă cu ei”, adică să iasă din zona euro.

Foarte probabil că BCE nu se mai aşteaptă la returnarea datoriei Greciei pentru obligaţiunile elene achiziţionate, iar deţinătorii privaţi de obligaţiuni vor accepta pierderi de 70% sau chiar mai mult legate de datoria grecească.

Însă chiar și dacă primește banii de la UE, Grecia are de rezolvat  multe probleme: scăderea economică de 3% prognozată de FMI pentru acest an şi creşterea zero estimată pentru 2013, datoria publică estimată să ajungă la 120% din PIB până în 2020 sau turbulențele sociale.

Există și câteva motive de optimism, cum ar fi un mic avans al resurselor bugetare estimate de FMI pentru 2012, plus faptul că trei sferturi din datoria Greciei aparţine sectorului public şi un sfert investitorilor privaţi. Dacă Grecia intră în incapacitate de plată şi se retrage din zona euro după ce primeşte banii de la creditorii internaţionali, îşi poate renega datoria externă, pe cea publică şi privată, eliminând astfel o povară uriaşă care apasă pe umerii populaţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`