NOU RAPORT NEGATIV din cauza CORUPȚIEI, dat de grupul european GRECO! Președintele uneia dintre Camere, CRITICAT DIRECT!

NOU RAPORT NEGATIV din cauza CORUPȚIEI, dat de grupul european GRECO!  Președintele uneia dintre Camere, CRITICAT DIRECT!

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei, a publicat joi raportul privind corupţia din România. Experţii arată că autorităţile din țara noastră au îndeplinit doar două din cele 13 recomandări făcute în 2016.

GRECO a reproșat Guvernului și Parlamentului României că au făcut modificări legislative pe repede-înainte, fără consultare publică, acestea fiind percepute ca subminând eforturile de integritate şi anticorupţie şi ca servind anumitor interese.

Principala iniţiativă adoptată în România cu privire la parlamentari, remarcă GRECO, este adoptarea codului de conduită, în octombrie 2017. Formulările vagi şi normele inconsistente de aplicare fac ca acest regulament să nu ofere un cadru pe deplin satisfăcător.

GRECO reproșează și faptul că nu a fost îmbunătățită performanța Agenţiei Naţionale de Integritate în ceea ce priveşte controlul declaraţiilor de avere şi interese ale parlamentarilor. Structura îndeamnă la îmbunătăţirea punerii în aplicare a deciziilor ANI şi a sancţiunilor pentru incompatibilităţi şi conflicte de interese.

GRECO mai remarcă faptul că nu au fost luate măsuri ca numirea şi revocarea persoanelor din cele mai înalte funcţii din cadrul parchetelor să se bazeze pe o procedură transparentă şi criterii obiective. Totodată, îndeamnă CSM-ul să se implice mai mult în această procedură.

”GRECO nu poate ignora contextul general în care au loc conflicte, implicând chiar personalități cu funcții de conducere din Parlament. Președintele uneia dintre Camere a mers atât de departe, încât în octombrie 2016 (adică cu două luni înainte de alegerile parlamentare) a emis o declarație prin care a criticat activitatea generală a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a invitat membrii ambelor Camere să refuze să voteze într-un mod sau altul privind cererile DNA până la sfârșitul legislaturii.GRECO consideră că astfel de declarații generale subminează în mod clar credibilitatea și activitatea sistemului de justiție penală și contrazic standardele anticorupție ale Consiliului Europei privind imunitățile18. Se reamintește că deciziile privind ridicarea imunităților trebuie luate de la caz la caz, având în vedere aspectele fiecărui caz în parte. GRECO îndeamnă România să nu agraveze mai mult situația actuală și să implementeze această recomandare”, se mai arată în raport.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`