Miniștrii propuși pentru constituirea Cabinetului prim-ministrului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu au fost audiați în comisii la Palatul Parlamentului.
Audierile au început la ora 14:00, după anunțarea oficială a listei miniștrilor propuși de PDL pentru a înlocui vechea echipă guvernamentală.
Primul audiat a fost Răzvan Mustea, propunerea pentru Ministerul Comunicațiilor.
Mustea a trecut în revistă principalele direcții de acțiune pentru anul 2012 pe care ministerul pe care ar urma să-l conducă le are în plan.
”O sarcină prioritară este implementarea în România a acțiunilor prevăzute în Agenda Digitală pentru Europa”, parte din strategia Europa 2020, a precizat Mustea.
”MCSI a elaborate strategia de informare a României 2011-2020” a anunțat Mustea care are trei direcții importante, pe care ministrul propus le-a enumerat.
Răzvan Mustea a primit un aviz favorabil din partea comisiei de specialitate.
Bogdan Drăgoi, ministrul propus la Finanțe, a anunțat că pentru anul 2012 MFP are un portofoliu de proiecte semnate și demarate și că ministerul se bazează foaret mult pe investiții pentru a atinge țintele economice pe 2012. ”Pentru anii 2012,2013,2014,2015 noi ne bazăm pe fonduri de la UE. Pentru anul 2010 vorbi de 6 miliarde de euro, care dacă rămân, se vor evalua la circa 6% din PIB”
Drăgoi a precizat de asemenea, că atâta timp cât România are un acord cu FMI se beneficiază de fonduri prin care cofinanțarea pentru anumite programe operaționale se reduce și TVA-ul devine eligibil.
”Impactul pe bugetul de stat și pe cofinanțare, și către beneficiarii ultimi ai fondurilor structurale, este unul mult mai mic” a mai adăugat el.
Drăgoi a primi aviz favorabil din partea comisiei de specialitate.
În discursul său în fața comisiei de specialitate de la Apărare, Gabriel Oprea, ministrul propus pentru continuarea în fruntea ministerului respectiv, a precizat că pe lista obiectivelor sale se află militarii în rezervă.
”Ne preocupă soarta fiecărui rezervist militar căruia i-a scăzut pensia” a spus Oprea. ”Astăzi când vorbim, pensionarilor militari le-a crescut pensia. Mai exact, la 70.000 de pensionari militar le-a crescut pensia, și la aproximtiv 6.000 le-a scăzut pensia”.
Oprea s-a referit și la trupele române din teatrele de operații din Afganistan.
”Am făcut tot ce a depins de noi pentru a crește gradul de securitate a militarilor noștri din Afganistan” a ținut el să precizeze.
”Am făcut toate diligențele prin fortul Ministerul al Apărării. Am prmit un psrijin concret de la partenerii americani, 75 de mașini de lupt MRAV, suntem în discuții să mai priminm până la 115. Din momentul în care am primit aceste mașini nu am mai avut nicio tragedie”
Gabriel Oprea a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul PDL propus al Economiei, Lucian Bode, a spus, la ieșirea din comisia de specialitate, că primul să obiectiv este instituirea managementului privat la cele patru companii de stat.
„Managementul privat în luna aprilie la cele patru companii de stat. Acest lucru este reglementat și în acord cu organismele internaționale„, a spus Bode.
Acesta a adăugat că una dintre prioritățile sale este mediul de afaceri, unde va purta un dialog cu sindicatele și patronatele pentru a identifica cele mai bune soluții pentru acestea.
„Am fost propus de structurile decizionale ale partidului. Una dintre prioritățile mele o să fie mediul de afaceri, iar prin dialog cu patronatele și sindicatele putem să găsim cele mai bune soluții„, a încheiat Lucian Bode.
Lucian Bode a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul UDMR propus al Sănătății, Ladislau Ritli, a spus, la ieșirea din comisia de specialitate, că legea coplății va fi revizuită, urmând ca această să prevadă plata unei sume fixe de către populație, sumă ce ar trebuie să poată fi suportată de către oricine, indiferent de venituri.
„Așa este concepută astăzi, ca bolnavul să plătească procentual din venituri. Propunerea noastră este ca această măsură, să fie revizuită legislația, să fie o sumă fixă, suportabilă pentru oricine. Nu dorim prin aceasta să aducem venituri extraordinar de mari în bugetul sănătății„, a spus Ritli.
Ladislau Ritli a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul UNPR propus al Externelor, Cristian Diaconescu, a spus că nu se simte afectat de faptul că a primit vot favorabil fără cvorum.
„Pe miniştri categoric nu-i decredibilizează. Dacă vorbim de decredibilizare, absenţa unor parlamentari la dezbateri pe teme mari, cum e politica externă, îi decredibilizează„, a spus Diaconescu.
Cristian Diaconescu a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul indepent propus al Justiției, Cătălin Predoiu, a primit de asemenea aviz favorabil în comisia de specialitate, decizia fiind luată cu unanimitate.
Decizia în cazul lui Predoiu a fost luată de asemenea în lipsă de cvorum, din cauza absenței parlamentarilor PSD și PNL.
Ministrul PDL propus al Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat, la ieșirea din comisia de specialitate, că prioritatea sa este absorbția fondurilor europene și a precizat că speră ca în 2012 să se construiască circa 200 de kilometri de autostradă.
„Activitatea mea de șapte ani a arătat că pot fi o soluție. Prioritatea noastră anul acesta este absorbția fondurilor. 200 de kilometri de autostradă, asta este cifra pe care o avem în calcul anul ăsta. Principala noastră atribuție este de a monitoriza toate lucrările pe care le are Ministerul Transporturilor în execuție„, a declarat Nazare.
Alexandru Nazare a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul UDMR desemnat al Culturii, Kelemen Hunor, a primit recomandarea comisiei de specialitate, ședința având loc fără cvorum.
Ministrul PDL desemnat al Turismului, Cristian Petrescu, a declarat că nu se poate pune problema să nu se descurce în fruntea ministerului, dar și că Elena Udrea l-a asigurat de sprijinul său.
„N-are cum să fie în echipa mea, dânsa este președinte la București, eu sunt în echipa dânsei. Elena Udrea m-a asigurat de sprijinul său. Nu am emoții, partea de turism nu se poate pune problema că n-aș stăpâni-o. Cea mai importantă măsură pentru turism este luată, adică strategia pentru turism dar și brandul turistic„, a spus Petrescu.
Cristian Petrescu a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul PDL desemnat al Internelor, Gabriel Berca, a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
„Fiecare om din conducerea ministerului să ştie foarte bine ce are de făcut şi care este rolul lui acolo„, a declarat acesta, după ieșirea din comisie.
Ministrul independent desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că tot ce a promis în mandatul său a fost respectat, fiind mulțumit de unanimitatea voturilor.
„Sunt mulțumit, a fost unanimitate. Cred că am dovedit seriozitate, tot ce am promis am respectat„, a declarat Orban.
Leonard Orban a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul UDMR propus al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că statul român nu-și poate permite importuri anuale de mașini second-hand fără a pune o taxă pe acestea.
„Taxa auto există din 2008, nu de când am preluat eu ministerul, ce am decis acum este reducerea taxei cu 25%. Cetățenii trebuie să înțeleagă că statul român nu își permite să vină în România în fiecare an mașini second-hand și să nu aplici o taxă„, a spus Borbely.
Laszlo Borbely a primit aviz favorabil în comisia de specialitate.
Ministrul PDL propus al Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că va avea un portofoliu greu, însă este convins că va putea să îl conducă. Fuia a primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate.