Guvernul Ungureanu, anunţat oficial: Toţi miniştrii PDL, înlocuiţi. Miniştrii UNPR şi UDMR, neschimbaţi. Vezi lista Cabinetului

Guvernul Ungureanu, anunţat oficial: Toţi miniştrii PDL, înlocuiţi. Miniştrii UNPR şi UDMR, neschimbaţi. Vezi lista Cabinetului
Foto: Mediafax

Premierul desemnat al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat, miercuri, componenţa noului Guvern, cu care va merge în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Toţi miniştrii PDL din Cabinetul Boc au fost înlocuiţi cu alţi democrat-liberali mai tineri şi mai puţin cunoscuţi publicului. Miniştrii UNPR şi UDMR din fostul Cabinet se regăsesc şi în Guvernul propus de Ungureanu. De asemenea, Cătălin Predoiu rămâne la Justiţie, Leonard Orban la Afaceri Europene, iar vicepremier rămâne fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela.

Înainte de a anunţa lista, prim-ministrul desemnat a ţinut să precizeze că este conștient de responsabilitatea pe care o are ca premier și că nu dorește să dezamăgească.

Totodată, Ungureanu a dat asigurări că nu are de gând să cedeze în fața presiunilor politice.

”Nu voi fi un prim-ministru, în cazul în care voi fi votat, pentru a pleca și asta va da impresia de soliditate parlamentară și de stabilitatea politică” a spus Ungureanu.

Vezi AICI declaraţiile complete ale lui Mihai Răzvan Ungureanu

Răzvan Ungureanu a prezentat membrii cabinetului

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_15638').select();" id="embed_text_15638" />

Cu puţin timp înainte de anunţul făcut de Ungureanu, preşedintele PDL şi fostul premier Emil Boc a anunţat lista miniştrilor democrat-liberali propuşi pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu. Toți foștii miniștri PDL au fost înlocuiți. Astfel, nume precum Elena Udrea, Daniel Funeriu sau Anca Boagiu au dispărut din Guvern, fiind înlocuite cu membrii mai tineri din cadrul PDL.

Fostul prim-ministru a declarat că PDL susține cabinetul premierului Ungureanu și că joi va acorda votul de încredere. Președintele PDL a mai precizat că lasă loc unui nou Guvern, care trebuie „să mențină România pe consolidara economică”.

Vezi AICI declaraţiile complete ale liderului PDL, Emil Boc

Boc a anunţat lista miniştrilor PDL din Guvernul Ungureanu

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_15637').select();" id="embed_text_15637" />

În locul Andreei Paul Vass, la Ministerul Economiei a fost propus deputatul PDL Lucian Nicolae Bode, lider al PDL Sălaj, în vârstă de 38 de ani. Schimbarea Andreei Paul Vass a venit după ce aceasta a anunţat că refuză preluarea portofoliului.

Iată lista miniştrilor propuşi în Guvernul Ungureanu:

Vice prim-ministrul propus, Marko Bela (UDMR)


Marko Bela

Marko Bela este fostul președinte al UDMR. În perioada 2004-2007 a îndeplinit funcția de vice prim-ministru în Guvernul României, ministru de stat pentru coordonarea activităților domeniile culturii.

Din 2008 este președintele grupului UDMR din Senat, iar din 23 decembrie 2009 a deținut funcția de vicepremier în cadrul Guvernului Boc.

Cristian Petrescu, ministrul PDL propus al Dezvoltării Regionale şi al Turismului


Cristian Petrescu

Noul ministru al Turismului a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea Ecologică în 2004, urmând apoi un master în Ecoturism şi Protecţia Mediului – Universitatea Ecologică, absolvit în 2008.

Cristian Petrescu a devenit prim-vicepreședinte al PDL Sector 3 în 2010, obținând apoi funcția de Președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Control-PDL în 2011.

Alexandru Nazare, ministrul PDL propus al Transporturilor şi Infrastructurii


Alexandru Nazare

Noul ministru al Transporturilor este un vechi colaborator al Ancăi Boagiu, are 31 de ani şi se declară pe pagina personală de Internet drept o persoană dinamică, dar cu teamă de avion.

Este licenţiat în Ştiinţe Politice, la SNSPA Bucureşti, urmând şi cursuri masterale de Teorie Politică, Analize Media, Neoconservatorism şi Relaţii Internaţionale, în cadrul European College of Liberal Arts din Berlin.

Din 2005 până în 2007 a fost consilier personal al Ancăi Boagiu, în perioada în care aceasta a condus Ministerul Integrării Europene. Din septembrie 2007 până în februarie 2008 a lucrat la Parlamentul European, pe postul de consilier pe lângă delegaţia Partidului Democrat Liberal.

Din decembrie 2008 până în iulie 2009 a fost europarlamentar al PDL, cel mai tânăr membru al delegaţiei democrat-liberale. Din august 2009 a fost consilier la cabinetul de europarlamentar al lui Theodor Stolojan, iar din octombrie 2009 până în aprilie 2010 a lucrat ca subsecretar de stat la fostul Departament al Afacerilor Europene (DAE).

În aprilie 2010 se mută în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, unde a coordonat Autoritatea de Certificare şi Plată a fondurilor europene. Din noiembrie 2010, după venirea Ancăi Boagiu ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, este transferat în acest minister ca secretar de stat.

Stelian Fuia, ministrul PDL propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale


Stelian Fuia

Noul ministru al Agriculturii este de profesie inginer şi a absolvit Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. În 1999, devine doctor în Ştiinţe Agricole şi studiază marketing la Harvard B.S., specializându-se, de asemenea, în negocieri la Universitatea din Kellogg.

Între anii 2004-2006 a fost vicepreşedinte PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi.
       
În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL.

Şerban Răzvan Mustea, ministrul PDL propus al Comunicațiilor şi al Societăţii Informaţionale


Răzvan Mustea

În vârstă de 33 de ani, noul ministru al Comunicațiilor este președintele OTPDL. Potrivit declaraţiei de avere are un Porsche, precum şi o colecţie de bijuterii în valoare de 60.000 de euro. În 2001 a absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar – Bancare Interne şi Internaţionale la Universitatea Romano – Americană.

În perioada 2000 – 2001, el a avut o bursă de studii la Universitatea James Madison, Virginia (SUA), cu specializarea International Business, între 2002 şi 2007 a făcut studii de doctorat la Academia de Studii Economice Bucureşti , iar în 2007 a obţinut titlul de doctor în economie, cu specializarea Management.

În cei aproape patru ani de mandat, deputatul PDL Răzvan Mustea a avut 21 de propuneri legislative, din care trei le-a retras ulterior. Cele mai multe din acestea ţin de învăţământul preuniversitar, dar sunt şi unele în domeniul energiei, al parteneriatului între stat şi biserică sau cea privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii aflaţi în străinătate.

Lucian Nicolae Bode, ministrul PDL propus al Economiei, Comerţului şi al Mediului de Afaceri


Lucian Nicolae Bode

A absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic în 1998. Între anii 2001-2008 a fost inginer Electrica S.A., Sucursala de distribuție a energievi electrice Zalău. În prezent este președinte al PDL Sălaj.

Lucian Bode s-a născut în 1974, la Valcău de Jos, județul Sălaj. Este căsătorit și are un copil. A absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic în 1998.

Între anii 2001-2008 a fost inginer Electrica S.A., Sucursala de distribuție a energievi electrice Zalău. În prezent este președinte al PDL Sălaj.

Gabriel Berca, ministrul PDL propus al Administraţiei şi Internelor


Gabriel Berca

Noul ministru de Interne, Gabriel Berca, secretar general adjunct al PDL, a fost prefect de Bacău în 2005-2008, apoi şef al SGG timp de aproape un an în Cabinetul Tăriceanu, ales senator în 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit în favoarea PDL.

La alegerile parlamentare din 2008 Berca a fost ales senator pe lista PNL, partid din care a demisionat în iunie 2010 pentru a intra în PDL, preluând conducerea filialei judeţene Bacău a formaţiunii democrat-liberale, mai întâi ca interimar, apoi ales preşedinte al filialei.

Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Berca deţine împreună cu soţia sa, din 2007, un imobil de 102 mp în Bacău, însă nu are alte bunuri imobile sau mobile de valoare ori active financiare. Are din 2006 un autoturism Skoda dobândit prin leasing, iar în 2010 a deschis un nou leasing, până în 2015, pentru un autoturism VW Passat, în valoare de 46.000 de euro. În 2010 a vândut un autoturism Volvo pentru 10.000 de euro firmei Cybernet SRL.

Bogdan Drăgoi, ministrul PDL propus al Finanțelor Publice


Bogdan Drăgoi

În vârstă de 31 de ani, noul ministru al Finanțelor a absolvit în 2002, cu magna cum laudae, specializări în Relaţii Internaţionale şi Economie la Universitatea Tufts-Fletcher din Boston, în SUA. În 2006 a intrat în administraţia publică, fiind timp de şase luni consilier la Ministerul Integrării Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 până în noiembrie 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Din ianuarie 2009 a revenit ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unde a coordonat din nou Trezoreria şi emiterea de obligaţiuni, însă a fost numit şi în consiliile de administraţie ale CEC, Băncii Europene de Investiţii, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi ca preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank.

Deţine în proprietate sau coproprietate trei terenuri intravilane din Bucureşti, achiziţionate în 2005, un autoturism Jaguar fabricat în 2006, ceasuri de valoare estimate la 15.000 de euro, două conturi la OTP Bank de 154.000 euro şi 398.000 lei, două conturi la CEC de 57.000 lei şi 205.000 lei, acţiuni estimate la 60.000-80.000 euro la SC Toledo Real Estate SRL.

Cătălin Ovidiu Baba, ministrul PDL propus al Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului


Cătălin Baba

Noul ministru al Educației este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie.

A absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în anul 1995, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), încheiate doi ani mai târziu.

El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008. Cătălin Baba a fost numit, iniţial, şef al Cancelariei premierului Emil Boc, la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului ministru, pentru ca, din octombrie 2009, să fie promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Claudia Boghicevici, ministrul PDL propus al Muncii, Familiei şi al Protecţiei Sociale


Claudia Boghicevici

Noul ministru al Muncii are 37 de ani și a absolvit trei masterate la Universitatea de Vest din Arad.

Din 2010 până în prezent este lector universitar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Facultatea de Științe Economice.

Claudia Boghicevici a publicat mai multe lucrări, printre care Managementul financiar al proiectelor cu finanțare din fonduri structurale și Impactul trecerii de la Phare la fonduri structurale pentru serviciile de asistență socială.

Cristian Diaconescu, ministrul UNPR propus al Afacerilor Externe


Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu și-a păstrat mandatul de ministru de Externe, deținut și în cadrul Guvernului Boc.

Este un jurist, diplomat și om politic român. Îndeplinește funcția de vicepreședinte al Senatului României, a fost ministru al Justiției în Guvernul Adrian Năstase (10 martie–28 decembrie 2004) și ministru de Externe în Guvernul Emil Boc (1) (2008–2009) din partea PSD. În data de 24 ianuarie 2012 a fost numit ministru de Externe în Guvernul Emil Boc (2), de această dată din partea UNPR.

A absolvit, în 1983, Universitatea din București, Facultatea de Drept. În același an a fost numit judecător la Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov; în perioada 1984 – 1990 a fost judecător la Judecătoria Sectorului 4 din București. În anul 2008, Cristian Diaconescu și-a dat doctoratul în dreptul comertului internațional la Academia de Studii Economice.

Gabriel Oprea, ministrul UNPR propus al Apărării Naţionale


Gabriel Oprea

Gabriel Oprea va deține în continuare funcția de ministru al Apărării și în Guvernul Ungureanu.

Acesta a fost președintele organizației județene Ilfov a PSD din anul 2004 până pe 14 ianuarie 2008, din 2004 a fost și deputat de Ilfov ales în colegiul uninominal nr. 1.

Între 22 decembrie 2008 și 12 ianuarie 2009 a deținut funcția de ministru al Administrației și Internelor în Guvernul Boc (1).

La sfârșitul lui 2009, a fost propus din nou ca ministru de Interne în Guvernul Negoiță care însă nu a fost validat. După alegerile prezidențiale, ca reprezentant al deputaților independenți (majoritatea demisionari sau excluși din partidele lor), a susținut numirea în funcție a guvernului Boc 2, în cadrul căruia a fost numit ministru al Apărării Naționale.

Grupul independenților din parlament, condus de Oprea, a fondat în 2010 partidul Uniunea Națională pentru Progresul României, al cărei președinte executiv este.

Ladislau Ritli, ministrul UDMR propus al Sănătății


Ladislau Ritli

Ministrul Sănătății a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1973 ca şef de promoţie.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Ştei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Ritli este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Kelemen Hunor, ministrul UDMR propus al Culturii şi Patrimoniului Naţional


Kelemen Hunor

Ministrul Culturii a fost numit în acestă funcție în decembrie 2009 în Guvernul Boc (2).

Hunor Kelemen a candidat din partea UDMR la alegerile prezidențiale din 2009, obținând 3,83% din voturi. La data de 26 februarie 2011 a fost ales președinte al UDMR.

Laszlo Borbely, ministrul UDMR propus al Mediului şi al Pădurilor


Laszlo Borbely

A urmat urmat cursurile Institutului de Științe Economie din cadrul Unversității Timișoara și a absolvit un curs postuniversitar la Academia de Studii Economice din București în 1995. A lucrat ca economist la Întreprinderea Mecanică Republica din Reghin între anii 1977-1984 și apoi ca șef la Biroul comerical la ICRA Târgu Mureș, în perioada 1984-1990.

Laszlo Borbely devine în 1989 vicepreședinte al FSN din municipiul Târgu Mureș, după care devine membru al UDMR și este ales ca președinte al Filialei Județene UDMR Mureș. Între anii 1996-2000 a ocupat funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului și al Pădurilor

Cătălin Marian Predoiu, ministrul independent propus al Justiției


Cătălin Predoiu

Ministrul neafiliat politic al Justiției este unul dintre cel mai bi­ne văzuţi politicieni români la Bruxel­les.

A făcut pasul în politică în februarie 2008, asumându-şi chiar să fie ministru al Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu numai pentru câteva luni pentru că în noiembrie erau alegerile parlamentare.

El a fost ministru independent din partea PNL. După alegerile de la finalul lui 2008, a trecut de partea preşe­dintelui Băsescu continuându-şi man­datul în Guvernul PDL-PSD care s-a format atunci cu Emil Boc premier.

Şi-a păstrat mandatul şi la finalul lui 2009, atunci când Emil Boc a fost re­confirmat premier de către preşe­dintele Băsescu, care câştigase un nou mandat.

După demisia Cabinetului Boc a fost numit de președintele Traian Băsescu în funcția de premier interimar.

Leonard Orban, ministrul independent propus al Afacerilor Europene


Leonard Orban

Leonard Orban este un economist român, fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene și comisar european pentru multilingvism între ianuarie 2007 – februarie 2010.

A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universității din Brașov (1981–1986), obținând titlul de inginer diplomat.

Între realizările profesionale, domnul Orban enumeră semnarea în calitate de negociator șef cu Uniunea Europeană, împreună cu președintele României, primul ministru și ministrul Afacerilor Externe, a tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005 la Luxemburg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:13 - Gabriel Zetea (PSD): Voi face o scrisoare publică către toți membrii PNL și USR să-l voteze încă din primul tur al alegerilor prezidențiale pe Marcel Ciolacu. Este singurul care îl bate pe George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:08 - Rareș Bogdan: Am fost șocat de poziția Elenei Lasconi. Să-l introduci pe Adrian Zuckerman în această ciorbă mioritică mi se pare o greșeală (VIDEO)
21:02 - Șapte persoane din Constanța, cu vârste cuprinse între 17 și 31 de ani, au fost reținute pentru trafic de persoane și proxenetism
20:35 - Guvernul României a publicat documentul primit de la autoritățile ucrainene cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina (VIDEO)
20:19 - Mihaela Botezatu, răspuns acid la insistențele Adrianei Bahmuțeanu de a-și vedea copiii: „Nu vor să o vadă”
20:16 - România are cea mai mare inflație estimată pentru 2024, dublu față de media Uniunii Europene. Prețurile la noi cresc mai repede decât în orice alt stat din UE și vor continua să crească
20:14 - Cum și când a fost, de fapt, înmormântat Silviu Prigoană: “Au ajuns acolo, au tras chiar în fața cavoului familiei, care este imens, și l-au …”
19:45 - Marcel Ciolacu a anunțat că a primit acceptul pentru a face public actul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion: „Cine va face solicitare pe Legea 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie” (VIDEO)
19:40 - Bărbat din Bihor, arestat după ce a furat bani din mai multe biserici. Care este suma totală sustrasă și cum acționa hoțul
19:39 - Ciucă spune că are „dovada că trolling-ul AUR este susținut direct de către PSD” și acuză „o diversiune tip Potemkin, tipic KGB-istă”