Statistici sumbre pentru România. Doi copii sunt abuzaţi în fiecare oră.
Cifrele ar putea fi însă mult mai grave, pentru că nu toate cazurile sunt înregistrate. Din nefericire, foarte mulţi părinţi nu consideră că bătaia este ruptă din rai și o palmă dată copilului înseamnă violenţă. Victimele acestui gen de educaţie riscă să ajungă la maturitate cu probleme grave şi e foarte probabil să devină, la rândul lor, agresori.
Marius Rusu de la organizația „Salvaţi Copiii” afirmă: „63% dintre copii afirmă că au fost loviţi cel puţin o dată de către părinţii lor şi aici intervine un fenomen foarte interesant pentru că doar 38 la sută dintre părinţi recunosc că şi-au lovit copiii. Fenomenul este băgat sub preş, sub această tradiţie, sub această percepţie că bătaia este o metodă care funcţionează”, potrivit Digi24.
Daniela Buzducea, director ONG observă: „90 la sută dintre părinţi consideră violenţa asupra copilului numai acea formă disciplinară fizică, care lasă urme. Tot 90 la sută dintre părinţi consideră că o palmă dată copilului nu reprezintă violenţă”.
În 2016 au fost raportate peste 14.000 de abuzuri asupra copiilor, cu 1.000 mai multe decât în 2015. În fiecare an, numărul creşte cu 7 la sută, ajungându-se în 2017 la peste 15.000 de abuzuri semnalate.
În 2017, poliţiştii au deschis 500 de dosare penale pentru rele tratamente aplicate copiilor.